Op zoek naar een pronkstuk voor bij het kerstdiner? Rudolph maakte samen 24Kitchen-collega Danny Jansen deze prachtige chocolade-kersttulband!

Rudolph van Veen

Ingredienten

1
Porties

Beslag

  • 140 g pure chocolade
  • 100 g roomboter
  • 110 g bloem
  • 20 g maïzena
  • 1 mespunt zout
  • 10 g five spices
  • 6 eieren
  • 120 g suiker

Banketbakkersroom

  • 250 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 2 eidooiers
  • 50 g suiker
  • 1 eetlepel bloem

Chocolade-botercrème

  • 250 g roomboter op kamertemperatuur
  • 60 g poedersuiker
  • 250 g pure chocolade

Garnering

  • 3 takjes rode bessen
  • 6 blauwe bessen
  • 4 bramen
  • 6 amandelen met vlies
  • poedersuiker om te bestuiven
  • 6 muntblaadjes

Extra nodig

  • tulbandvorm
  • plasticfolie
  • spuitzak met kartelmond

Bereidingswijze

Totale tijd: 55 minuten

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 175 °C.

Stap 2:
Smelt de chocolade au-bain-marie. Meng de boter erdoor en roer totdat alles goed gemengd en gesmolten is. Meng de bloem, maizena, zout en de five spices door chocolade.

Stap 3:
Splits de eieren. Klop de eiwitten met de helft van de suiker tot zachte pieken. Klop de eidooiers met de rest van de suiker cremig. Meng eerst een beetje eiwitschuim door de eidooiers en spatel dan de rest van het schuim erdoor. Spatel het chocolade-botermengsel er doorheen.

Stap 4:
Vet de tulband in. Bak de tulband in de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de tulband een beetje afkoelen en los deze uit de vorm. Laat de tulband vervolgens helemaal afkoelen.

Banketbakkersroom

Deze banketbakkersroom heb je nodig voor de chocolade-botercrème.

Stap 1:
Breng de melk aan de kook. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg het vanillemerg toe aan de melk. Zet het vuur lager, laat de vanille circa 5 minuten zachtjes trekken en roer af en toe rustig door.

Stap 2:
Klop intussen de eidooiers met de suiker tot een crème. Voeg de bloem toe en giet de hete melk al roerend bij het eimengsel. Schenk terug in de pan en laat de banketbakkersroom nog 5 minuten op laag vuur zachtjes koken. Blijf roeren.

Stap 3:
Giet dan op een plat bord of schaal, dek af met plasticfolie en laat afkoelen.

Chocolade-botercrème

Stap 1:
Smelt de chocolade au bain-marie.

Stap 2:
Klop in een kom de zachte boter met de poedersuiker luchtig en meng de banketbakkersroom erdoor. Meng de gesmolten chocolade erdoor. Schep de chocolade-botercrème in een spuitzak en laat even opstijven in de koelkast.

Garneren
Spuit mooie rozetten chocolade-botercrème op de tulband. Decoreer met het fruit, noten en de munt. Bestuif royaal met poedersuiker.

Ontdek hier alle andere recepten uit Rudolph’s Winterklassiekers

Geef je waardering

Kersttulband met ganache
Kersttulband met ganache 2