Soesjes: wie kent ze niet. Perfect om uit te delen op een feestje of op een speciale gelegenheid, maar zelf opeten is natuurlijk het aller lekkerste.

Rudolph van Veen

Ingredienten

18
Personen

Craquelin

  • 30 g koude boter
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • 40 g bloem
  • 1 mespunt zout
  • 1 tl vanille-extract

Soezendeeg

  • 50 ml melk
  • 50 ml water
  • 50 g roomboter
  • 1 snufje zout
  • 50 g bloem
  • 2 eieren

Sinaasappelroom

  • 1 vanillestokje
  • 250 ml sinaasappelsap
  • 75 g suiker
  • 2 eidooiers
  • 2 el maïzena

Topping

  • 250 ml slagroom
  • 50 g kristalsuiker
  • 50 g granaatappelpitjes
  • atsina cress
  • 3 el honing

Extra nodig

  • keukenmachine
  • deegroller
  • 2 vellen bakpapier
  • steker van 3 cm
  • mixer + vlinder
  • 3 spuitzak waarvan 2 x glad en 1 x kartel
  • bakplaat + bakpapier
  • spatel
  • bordje
  • plasticfolie
  • garde

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur

Craquelin 
Snijd de boter in blokjes. Meng in een kom de boter en de basterdsuiker. Voeg de bloem en het zout toe en kneed tot het geheel samenklontert. Voeg het vanille-extract toe. Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot een rechthoek met een dikte van circa 2,5 mm. Leg het deeg circa 15 minuten in de vriezer.  

Soezendeeg 

Stap 1: 
Breng voor het soezendeeg de melk, water, boter en het zout in een pan aan de kook. Voeg de bloem toe en roer met een houten lepel of een spatel deze in een keer door het mengsel in de pan.  

Stap 2: 
Laat de pan op laag vuur staan en blijf rustig roeren zodat de bloem goed wordt opgenomen en er een deegbal ontstaat. Laat het soezendeeg circa 5 minuten al roerend garen.  

Stap 3: 
Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal de pan van het vuur en doe het deeg in de kom van de mixer met het vlinderroerwerk. Roer nu één voor één de eieren erdoor. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei goed is opgenomen. Schep het deeg in een spuitzak met glad spuitmondje. Spuit rondjes met een diameter van 4 cm op de bakplaat met bakpapier. Laat circa 5 cm tussenruimte zodat ze kunnen uitlopen. 

Stap 4: 
Steek met een steker rondjes uit de bevroren craquelin. Leg een plakje craquelin op iedere soes. Bak de soezen circa 30-35 minuten in de oven (let op! Open de ovendeur niet voordat er 25 minuten zijn verstreken). De soezen zijn klaar als de bovenkant gecraqueleerd en goudbruin is en de soezen goed zijn gerezen. Laat afkoelen.  

Sinaasappelroom 

Stap 1: 
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een pan het sinaasappelsap met de helft van de suiker aan de kook.  

Stap 2: 
Roer de eidooiers met de rest van de suiker, vanillemerg en de maïzena los. Meng een scheutje warme sinaasappelsap door het eimengsel. Schenk terug in de pan en roer goed door. Breng de sinaasappelroom aan de kook en gaar op laag vuur circa 3 minuten. Schenk op een bordje om af te laten koelen. 

Topping 

Stap 1: 
Klop de slagroom met suiker in de mixer stijf. Schep de slagroom in een spuitzak met kartelmondje. Roer de sinaasappelroom met een garde goed door en schep in een spuitzak met een glad spuitmondje. 

Stap 2: 
Snijd het bovenste kapje los van de soes. Steek de binnenkant van de soes uit met een deeguitsteker en leg apart. Spuit in de soes de sinaasappelroom tot deze gevuld zijn. Spuit dan een mooie rozet slagroom op de bovenkant van de soes en dek af met het kapje.  

Stap 3: 
Garneer de soezen met granaatappelpitjes, atsina cress en maak het af door een een beetje honing over de soezen te druppelen. 

Geef je waardering

80
Gecraqueleerde Roomsoezen
Gecraqueleerde Roomsoezen