Hoe dat zo komt

Het verschil in kleur zit 'm in de manier waarop de asperges groeien: witte asperges groeien onder de grond en groene asperges boven de grond. Doordat witte asperges onder de grond en onder zwart zeil groeien, zien ze geen zonlicht en verkleuren ze niet. Groene asperges krijgen hun lekkere groene kleurtje door het zonlicht.

Andere verschillen

De kleur is niet het enige verschil tussen witte en groene asperges. Te beginnen bij de bereiding: hoewel je witte asperges goed moet schillen, hoeft dat bij groene asperges niet! Wel even de onderkant eraf snijden, die is namelijk niet heel lekker.

Daarnaast wordt de smaak van groene asperges als sterker ervaren. Groene asperges worden vaak gebruikt in salades, risotto of pasta, terwijl witte asperges vaak het liefst simpel en traditioneel worden gegeten met aardappels, gekookt ei, ham of gerookte zalm en een botersausje. Maar ook witte asperges zijn heerlijk in bijvoorbeeld een soepje, risotto of pasta

Ander interessant verschil: witte asperges worden alleen tussen eind april en eind juni geoogst, vooral in Brabant en Limburg. Een hele korte periode dus om van dit ‘witte goud’ te genieten! De groene variant daarentegen is bijna het hele jaar verkrijgbaar, maar... Komt een deel van die tijd niet meer van Hollandse bodem.

Heb je groene of witte asperges in huis gehaald? Bij 24Kitchen vind je de lekkerste gerechten met de groenten! Klik op de foto's voor de bijbehorende recepten.