Dr. Ludidi geeft tips

Samefko Ludidi is een gezondheidsexpert en onderzoeker. Hij is regelmatig te gast in de Nederlandse media om zijn kennis over voeding en gezondheid te delen. Ludidi: "Vlees is een belangrijke energiebron, en om aan voldoende energie te komen, eten mensen vaak extra koolhydraten. Het is verstandig om selectief te zijn en te variëren in wat je eet. Hoe meer je varieert, hoe meer je in contact komt met verschillende soorten voedingsbronnen en zo is de kans vergroot dat je al je nodige voedingsstoffen binnenkrijgt."  Volgens de expert geldt dat niet alleen voor vegetariërs, maar ook zeker voor vleeseters. 


Meer weten over deze expert en wat hij allemaal doet? Bekijk het hier > 

Miniatuurvoorbeeld

Wat is een vleesvervanger?

Het voedingscentrum legt uit dat in vlees veel eiwitten zitten om je spieren sterk te houden, ijzer voor energie en de werking van het afweersysteem, vitamine B1 voor het hart en zenuwstelsel en B12 voor het aanmaken van rode bloedcellen. Vleesvervangers danken hun naam aan het feit dat ze qua voedingstoffen gelijk moeten zijn aan vlees. De term roept soms negatieve reacties op en daarom worden ze vaak ook een vegetarische keuze genoemd. Het is de bedoeling dat je met deze keuze dezelfde hoeveelheden voedingstoffen binnenkrijgt. 

Wat is handig om te weten over vleesvervangers? 

Voordat je aan de slag gaat met jouw vegetarische maaltijd, is het handig om te weten dat je kan kiezen uit drie verschillende vleesvervangers:

  • Natuurlijke vervangers zoals eieren, bonen, peulvruchten en noten.
  • Kunstmatige vervangers zijn de vleesvervangers die in een fabriek worden gemaakt, zoals vegaburgers, vegaballetjes en vegastukjes. Deze zijn vaak op basis van groenten, peulvruchten of soja. 
  • Tussen synthetisch en natuurlijk in zijn er producten van gefermenteerde sojaboon zoals tofu en tempé.

Ludidi legt uit dat zijn voorkeur vooral uitgaat naar de natuurlijke en plantaardige vleesvervangers. Kunstmatige versies zijn namelijk vaak te zout en/of bevatten te veel suiker, en zijn zo een minder gezonde keuze. 

Eieren

Als je voor een vegetarische maaltijd gaat, is een eitje perfecte vleesvervanger.  Niet alleen heb je dit ingrediënt altijd wel in huis, maar je kan er ook nog eens eindeloos mee variëren in recepten. Met een ei in plaats van vlees krijg je zonder enige moeite al je eiwitten, ijzer, B1 en B12 binnen. 

Miniatuurvoorbeeld

Peulvruchten en producten van de sojaboon

Peulvruchten, maar ook bonen, zijn volgens Ludidi een ideale vegetarische keuze omdat ze én een natuurlijke vleesvervanger zijn maar ook helpen bij het verlagen van je cholesterol. Er zijn zoveel verschillende soorten dat er altijd wel eentje is die past bij jouw gerecht. Denk bijvoorbeeld aan: bruine bonen, kikkererwten of linzen. Een ander alternatief is producten gemaakt van gefermenteerde sojabonen zoals tempé en tofu. Probeer deze Aziatische vleesvervangers eens in een wokgerecht. Wees er wel bewust van dat je met deze keuze net niet aan je dagelijkse behoefte vitamine B12 komt. 

Miniatuurvoorbeeld

Noten, pitten en pinda's

Lekker als snack, maar ze passen ook in bijna iedere maaltijd. Wist dat je dat noten en pitten boordevol vitamines en mineralen zitten? Daarom zijn ze een fijne vervanging voor vlees. Kies voor ongezouten noten om te voorkomen dat je te veel zout binnenkrijgt. Helaas geldt net als voor de peulvruchten dat de hoeveelheid vitamine B12 niet voldoet aan de voorwaarden.

Vegetarisch 'vlees' 

Met deze optie is het ook mogelijk om alle voorwaarden van het lijstje af te strepen. En de keuze is tegenwoordig reuze. Denk bijvoorbeeld aan vegetarische stukjes, balletjes, burgers, worstjes of gehakt. Ludidi: "Let wel goed op of vitamine B12 is toegevoegd, en dit synthetische alternatief niet te zout is". Het zoutgehalte is vaak wel te hoog en daarom is deze keuze vaak minder gezond dan de andere alternatieven. Verrassend genoeg zit B1 al van nature in dit soort vleesvervangers, omdat ze meestal op basis van graan zijn gemaakt.    

Miniatuurvoorbeeld

Laatste advies

Als je altijd veganistisch eet, zijn er te weinig voedingsbronnen om genoeg B12 binnen te krijgen. Daarom adviseert voedingsexpert Ludidi veganisten om daarnaast te blijven variëren met eten en ook vitamine B12 te slikken. 

Inspiratie nodig voor vegetarische recepten? Bekijk hier al onze tips >