Hoe lang mag m'n eitje in het water bubbelen, voordat hij perfect gekookt is? Hoe voorkom ik toch die blauwe rand rondom het eigeel? Hoe zit dat met die nummertjes op de schaal van het ei? Nu Pasen weer dichterbij komt, verdwijnen er heel wat eieren in ons winkelmandje en vervolgens in de lekkerste gerechten. Na het lezen van dit artikel kan je jezelf met trots een e(i)xpert noemen en weet je allerlei leuke ei-feitjes. I-de-aal voor tijdens de Paasbrunch met de schoonfamilie. Want wisten ze al dat eigeel uit slechts één cel bestaat? Jij wel. Na het lezen van dit artikel dan.
Alles over eieren

Eieren koken
How do like your eggs in the morning? Zacht, halfzacht of hardgekookt? Het koken van eieren kun je op twee manieren doen. Je kunt de eieren in koud water opzetten en zodra het water kookt, de kookwekker aanzetten of eerst het water koken en daar dan kort de eieren in koken. Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je ook barsten in de eierschaal.
Hieronder zie je de kooktijden voor zachte, halfzachte en hardgekookte eieren. Kleine eieren hebben een minuut korter nodig en grote tot extra grote eieren circa 1 tot 2 minuten extra. Heb je net verse eieren gekocht of komt het ei direct uit de koelkast? Reken dan ook 1 minuut extra. Toch teveel gedoe? Kook dan een ‘eierwekker’ mee om aan te geven wanneer jouw perfecte ei klaar is.
Eieren opzetten met koud water
- 3 minuten koken: zacht
- 4 tot 5 minuten koken: halfzacht
- 7 minuten koken: hard
Ei in kokend water
- 3 tot 4 minuten koken: zacht
- 5 tot 6 minuten koken: halfzacht
- 8 minuten koken: hard
Na het koken is het belangrijk om het ei te laten ‘schrikken’. Dit doe je door de gekookte eieren uit het hete water te halen en circa 10 seconden onder stromend koud water te houden. Hiermee stop je niet alleen de garing, je kunt het ei nu makkelijker pellen.
Je kan natuurlijk nog véél meer met het veelzijdige ei, dan alleen maar koken. Probeer je eitje eens te pocheren of maak er een luchtig omelet of roerei van. Ei verwerk je ook in de lekkerste gerechten, zoals frittata of quiche.
Eidooier
De dooier of het eigeel van een ei bestaat uit slechts één enkele cel. Met een doorsnede van drie tot vier centimeter is het, voor zover bekend, de grootste cel ter wereld. De dooier neemt dertig procent van het ei in beslag, het eiwit zestig procent en de schaal tien procent.

Ei met groenblauwe waas
Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater. De kleur is niet van invloed op de smaak, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. De verkleuring kan worden voorkomen door het ei in koud water volledig af te koelen.

Ei-stempel
In Nederland worden bijna alleen eieren uit eigen land verkocht. Op de eieren staat altijd een stempel met getallen en letters, bijvoorbeeld: 2 NL 45246 01. Dit beantwoordt de volgende vragen:
Uit welk land komen de eieren? De letters zijn een afkorting voor het land waar de eieren komen.
Van welk bedrijf komen de eieren? De laatste getallen verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Dit maakt traceren mogelijk, mocht er met de eieren later iets mis blijken.
- 0= biologisch ei
- 1= vrije-uitloopei
- 2= scharrelei
- 3= kooi-ei (vanaf 2012 verboden)

Ongekookte eieren bewaren
Eieren bewaar je het beste koel en beschermd tegen licht en vocht. Belangrijkste reden hiervoor is dat eventueel aanwezige salmonellabacteriën zich niet vermenigvuldigen. In de kartonnen doos waarin je ze koopt zijn ze ook nog beschermd tegen licht en vocht. Bewaar eieren niet te dicht bij producten die een sterke geur afgeven, zoals vis, ui, knoflook of ander sterk geurend eten. De schaal van een ei is poreus en neemt snel geuren op waardoor de smaak wordt aangetast.

Gekookte eieren bewaren
Over het bewaren van gekookte eieren gaan nogal wat adviezen de ronde. Er zijn twee manieren om gekookte eieren te bewaren. Een ongepeld (hard)gekookt ei is vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Zijn de eieren al gepeld? Bewaar de eieren dan in een schaal met water maximaal een week in de koelkast. Probeer de overgebleven gekookte eieren zo snel mogelijk in de koelkast te bewaren om de vorming van schadelijke bacteriën tegen te gaan.

Ook interessant
- 6 x de lekkerste zoete baksels
- Pompoenpitten roosteren? Dit is hoe je dat doet
- Moet ik aardbeien in de koelkast bewaren?
- Zo bak je kip heerlijk mals en sappig
- Rucola: deze heerlijke gerechten kun je er mee maken
- Wetenschapper: zo manipuleer je jouw eten zodat je sneller vol zit
- Dit is het verschil tussen ontbijtspek en bacon
- Drink jij melk uit de supermarkt? Let dan hierop
- Van deze groente verwacht je niet dat er veel koolhydraten in zitten
- Kersthapjes waarmee je indruk maakt!
- Is spelt écht zo gezond? Keuringsdienst van Waarde zocht het uit
- Voedingsexpert geeft tips over vleesvervangers
- Dit zijn onze 'geheime' tips voor de lekkerste quiche
- Een paar dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over kauwgom
- 5 x gezonde voordelen van zoete aardappel (+ recepten)
- Wauw! Deze 8 tosti-recepten wil je maken
- Heerlijke variaties op thee om zelf te maken
- 8 x recepten voor een doordeweekse dag
- 5 x de lekkerste recepten voor wentelteefjes
- Hoelang moeten groenten koken?