Eieren koken
How do like your eggs in the morning? Zacht, halfzacht of hardgekookt? Het koken van eieren kun je op twee manieren doen. Je kunt de eieren in koud water opzetten en zodra het water kookt, de kookwekker aanzetten of eerst het water koken en daar dan kort de eieren in koken. Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je ook barsten in de eierschaal.
Hieronder zie je de kooktijden voor zachte, halfzachte en hardgekookte eieren. Kleine eieren hebben een minuut korter nodig en grote tot extra grote eieren circa 1 tot 2 minuten extra. Heb je net verse eieren gekocht of komt het ei direct uit de koelkast? Reken dan ook 1 minuut extra. Toch teveel gedoe? Kook dan een ‘eierwekker’ mee om aan te geven wanneer jouw perfecte ei klaar is.
Eieren opzetten met koud water
- 3 minuten koken: zacht
- 4 tot 5 minuten koken: halfzacht
- 7 minuten koken: hard
Ei in kokend water
- 3 tot 4 minuten koken: zacht
- 5 tot 6 minuten koken: halfzacht
- 8 minuten koken: hard
Na het koken is het belangrijk om het ei te laten ‘schrikken’. Dit doe je door de gekookte eieren uit het hete water te halen en circa 10 seconden onder stromend koud water te houden. Hiermee stop je niet alleen de garing, je kunt het ei nu makkelijker pellen.
Je kan natuurlijk nog véél meer met het veelzijdige ei, dan alleen maar koken. Probeer je eitje eens te pocheren of maak er een luchtig omelet of roerei van. Ei verwerk je ook in de lekkerste gerechten, zoals frittata of quiche.