Hoe maak je de perfect gebakken omelet?

De klassieke Franse omelet (baveuse genoemd) heeft 3 belangrijke eisen. Het moet:

 1. een beetje zacht zijn van binnen,
 2. gaar aan de buitenkant,
 3. goudgeel van kleur. 

En iedere hap is heerlijk luchtig.

Dat is niet moeilijk om voor elkaar te krijgen. Je moet alleen even weten hóe je een omelet moet bakken. 

Hoe bak je de perfecte omelet?

Er is een strict stappenplan als het gaat om het ultieme omeletje. Volg dit, gebruik de juiste ingrediënten en wedden dat ook jij het ultieme ei serveert?

 • Gebruik altijd een pan met een dikke bodem;
 • Kluts de eieren in een kom (en voeg voor een romiger en zachter resultaat een eetlepel melk of room toe) en breng op smaak met zout en peper.
 • Kluts lang genoeg, zodat het eiwit en eigeel goed gemengd is;
 • Verwarm een klontje boter met wat olie in de pan en schenk het eimengsel in de pan. Verdeel de omelet over de hele pan door de pan schuin rond te draaien;
 • Bak de omelet liever op te laag vuur dan te hoog, bij te hoog vuur wordt de omelet bruin;
 • Duw circa 30 seconden lang de omelet met een spatel vanaf de zijkant naar binnen;
 • Net als bij roereieren haal je de omelet vlak voor hij gaar is van het vuur, zodat de omelet verder gaart in de warmte van de pan;
 • Beleg de omelet eventueel (gegaarde) cherrytomaten, spek, paddenstoelen, ui, verse kruiden of geraspte kaas;
 • Als de omelet aan de onderkant begint te garen, vouw je de omelet dubbel (of vouw je de buitenste helften naar binnen) en haal je de pan van het vuur. Laat circa 30 seconden doorgaren en serveer.

Doorbakken omelet

Wil je liever een doorbakken omelet in plaats van een net gare variant? Volg dan bovenstaande stappen, aangevuld met:

 • Als de omelet aan de onderkant gaar is en het ei aan de bovenkant bijna gestold, wordt de omelet omgedraaid om de andere kant te bakken.

Een doorbakken omelet is vaak wat steviger en lichtbruin gekleurd.

Boerenomelet, frittata & tortilla

Een boerenomelet zijn vergelijkbaar met de doorbakken omelet: geklutste eieren, gebakken met kruiden, groente, kaas en eventueel vlees of vis. Maken?

> De frittata is de Italiaanse versie (lekker met chorizo en doperwten).
> In de Spaanse tortilla zit vrijwel altijd aardappel.
> In Nederland kennen we de boerenomelet - een goed gevulde omelet met bijvoorbeeld aardappelen, groenten, champignons en vlees (ham).

Nog meer gebakken eieren?

Een omelet bak je, net als gebakken eieren, in een koekenpan. Maar er zijn nog véél meer gebakken eieren. Zin in wat anders? Probeer ook een:

 • Sunny side up: een spiegelei, met krokant gebakken eiwit en een zachte eidooier. Het komt vaak voor dat eerst het eiwit op hoog vuur wordt gebakken en later de eidooier toegevoegd wordt. Een spiegelei hoeft niet altijd krokant gebakken met een zachte dooier te zijn, soms wordt de onderkant gaar gebakken en wordt het spiegelei omgedraaid, zodat ook de dooier een beetje stolt.
 • Uitsmijter: een eiergerecht dat vaak als lunch of ontbijt wordt gegeten. Het bestaat uit twee boterhammen, ham, kaas en minimaal twee spiegeleieren. De uitsmijter wordt tegenwoordig ook met allerlei andere groente, vlees en vis gegeten.

Perfect bereide eieren? Bekijk hier meer tips!