Mals vlees

Laten we als eerst bij het belangrijkste ingrediënt beginnen: het vlees. Traditioneel gezien wordt een cordon bleu gemaakt van varkensvlees. Maar door de jaren heen zijn er veel nieuwe variaties ontstaan. Zo zie je het stukje vlees ook regelmatig met kip of zelfs met kalfsvlees. Waar je het mee maakt, is dus helemaal aan jou. Wel is het slim om het vlees van tevoren even plat te slaan met een vleeshamer of deegroller. Zo maak je het lekker mals. Rudolph gebruikt voor zijn versie graag kipfilet, want dat is zo lekker zacht.

Smeuïge vulling

Het moment suprême: wanneer je de cordon bleu opensnijdt en de kaas er langzaam uitvloeit. Goede kazen voor dit gerecht zijn bijvoorbeeld gruyère, raclette of emmentaler, maar met mildere Gouda kan het ook. Het is natuurlijk het belangrijkst dat de kaas smelt. Qua ham kan je het zo luxe maken als je zelf lekker vindt. Je zou parmaham kunnen gebruiken, maar een plakje gekookte achterham smaakt ook hartstikke goed.

Krokante korst

Om te paneren gebruik je bloem, ei en paneermeel. Voor een extra knapperige korst kun je het laatste nog vervangen door panko (Japans broodkruim). Rudolph tipt ons om één hand droog (of schoon) te houden tijdens het paneren. Hiermee zorg je dat met het paneren van je stukje vlees niet de rest van je keuken onder een laagje van ei, bloem en paneermeel komt te zitten.

Lekkere combinaties

Cordon bleu is te combineren met verschillende bijgerechten. Denk bijvoorbeeld aan krokante aardappels, ovengroenten, een frisse salade of natuurlijk een lekker portie (zoete-aardappel) friet.

Zelf aan de slag? Bekijk hier hoe je het recept stap voor stap maakt.

Cordon bleu à la Perry met groene koolhutspot

Zo maak je de lekkerste cordon bleu

Bekijk