Aardappels uit de oven kennen we allemaal. Toch zien wij deze manier van klaarmaken nog niet zo veel verschijnen op de Nederlandse eettafels als de gekookte aardappel.

Aardappels uit de oven

Terwijl het minder werk en misschien zelfs nog wel makkelijker is om te bereiden. Jamie vertelt: "Je begint natuurlijk met een goede aardappel. Het liefst eentje die groot en kruimig is. In dit geval is het lekkerder als je de schil erop laat zitten. Daarna prik je een aantal gaten in de aardappel met een vork en bestrooi je ‘m met zout. Dat laatste is nodig om het vocht uit de aardappel te trekken zodat hij extra kruimig wordt. Een uurtje in een oven op 180 °C en je hoeft er niet meer naar om te kijken. Fantastisch!”

Gepofte aardappels

Jamie gaat zelf nog een stap verder voor de perfecte aardappels: “Eigenlijk pof ik mijn aardappels het liefst in het as van vuur. De buitenkant ziet er niet uit, maar veeg het as weg en trek de geblakerde schil eraf en je vindt aan de binnenkant een juweeltje. Een beetje olijfolie, citroen en kruiden en de smaak zal buitengewoon zijn.”

Geroosterde aardappels

Poffen is een manier om zonder enige moeite je aardappel klaar te maken. Geroosterde aardappelen zijn een iets ander verhaal. “Je begint met - net als de gepofte versie - een grote kruimige aardappel," vertelt Jamie. "Deze snijd je in grote stukken. Daarna kook je ze 12 minuten in water met zout en laat je ze 5 minuten uitdampen.” Daarna volgt een ongebruikelijke stap, oftewel Jamie Olivers ultieme truc voor de perfecte geroosterde aardappels: “Schud de aardappels flink in de pan zodat de buitenkant niet meer zo glad is voordat ze de oven in gaan. De buitenkant mag een beetje mushy zijn. Wanneer je ze een uur in een oven van 180 °C doet, zullen ze extra goudbruin worden. Voordat je dat doet, moet je natuurlijk niet vergeten verse kruiden toe te voegen. Rozemarijn, salie en tijm passen perfect bij aardappels. Voeg er voor de lekker nog een flinke hoeveelheid kaas aan toe en als het uur voorbij is, heb je de lekkerste aardappeltjes ever!”

Jamie aardappelen

Dappere kok

Een nieuwe bereidingswijze toepassen kan best wel spannend zijn. Jamie: “De meeste mensen nemen over het algemeen niet heel veel risico’s in de keuken. Terwijl het heel belangrijk is om dapper te zijn. Vooral met de geroosterde aardappelen. Ze worden namelijk het allerlekkerst wanneer je ze bijna verpest bij het voorkoken. Wanneer je bang bent dat ze op dat moment te gaar zijn, zullen ze in het eindresultaat gegarandeerd perfect zijn.”