Zelf gnocchi maken lastig? Welnee. Zéker niet met dit simpele (o-zo lekkere) gnocchi-recept van 24Kitchen's chef Hugo. We loodsen je er stap voor stap doorheen. Wedden dat je jouw gnocchi voortaan áltijd zelf maakt?

Hugo Kennis

Gnocchi is een heerlijke Italiaanse pastasoort en - zoals het hoort bij een gerecht uit Italië - in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. In welke vorm de pasta op je bord beland, hangt er maar net vanaf in welke streek je op dat moment bent. Eén ding hebben ze wel gemeen: de romige aardappelkussentjes hebben niet veel nodig. 'n Beetje tomatensaus of pesto, wat parmezaan erover en het ultieme bakje comfort food staat op tafel.

De vertaling is overigens wat minder sexy dan de pasta zelf. Waar de Aziatische variant van gnocchi in het Engels beter bekend staat als dumpling, betekent gnocco (gnocchi is het meervoud) letterlijk 'klont'. Liever houden we het dus op het zangerige gnocchi (spreek uit als 'njoh-kie').

Twee soorten gnocchi

Gnocchi kun je heel makkelijk kant-en-klaar halen in de supermarkt. Niets mis mee, uiteraard. Maar veel lekkerder is het wanneer je zelf de mouwen opstroopt. Voor je aan de slag gaat met pasta maken, eerst even dit. Er zijn twee soorten gnocchi:

- Gnocchi di patate: gnocchi gemaakt van aardappel en bloem. Het principe is simpel: gekookte en gepureerde aardappels kneed je met een eidooier, wat zout en meel. Daarna maak je er balletjes van en kook je ze opnieuw. Of je bakt ze goudbruin. 
- Gnocchi van pastadeeg. Deze zijn wat kleiner en worden naar goed Sardinisch gebruik bereid met saffraan.

De eerste soort, aardappel-gnocchi, is de soort die je hier in de supermarkten vindt. En die je dus heel eenvoudig zelf kunt maken. Hoe?

Simpel recept, waanzinnige smaak 

24Kitchen's chef Hugo legt het hieronder stap-voor-stap uit in zijn recept met zelfgemaakte gnocchi. Serveer de zalvende aardappelkussentjes met een eenvoudige smaakbom, zoals deze gepofte paprika-worstsaus. Succes gegarandeerd.

PS Gnocchi-tip: hoe warmer je de aardappels verwerkt, hoe lekkerder het resultaat!

Ingredienten

4
Personen

Gnocchi

  • 500 g kruimige aardappels
  • 1 ei
  • 100 g bloem 00+ (extra fijn)
  • grof zeezout

Saus

  • olijfolie
  • 1 rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • 500 g venkelworst
  • 4 rode paprika's
  • 200 ml room
  • 2 takjes dragon
  • 1 stuk Parmezaanse kaas

Tomatensalade

  • 4 trostomaten
  • 2 rode uien
  • 2 el olijfolie
  • 1 takje dragon
  • zout en peper

Extra nodig

  • aardappelpers
  • staafmixer

Bereidingswijze

Totale tijd: 30 minuten

Stap 1:

Doe de aardappels in een grote pan met koud water, brengt aan de kook en kook in ca. 15 tot 20 minuten gaar. Laat de aardappels iets afkoelen en verwijder de schil met je hand.

Stap 2:

Knijp de aardappels door een aardappelpers. Scheid het ei en voeg de eidooier samen met het bloem en zout toe aan de aardappel, kneed er een deeg van met de hand.

Stap 3:

Neem een stuk van het deeg, rol er een dunne worst van en snijd in stukjes van ongeveer 2 centimeter. Rol de stukjes over een gnocchi-plankje of een vork zodat er ribbels ontstaan. Strooi wat bloem over de gnocchi en laat ze even rusten.

Stap 4:

Pof de paprika’s op je gasfornuis in de vlam of onder de grill totdat ze zwart geblakerd zijn. Laat iets afkoelen in een plastic zak (dat maakt het pellen straks makkelijker).

Stap 5:

Verhit een scheutje olie in een pan. Snipper 1 ui en de knoflook en fruit in de pan. Snijd de worst in stukjes, doe in de pan bij de ui en knoflook en bak aan alle kanten bruin.

Stap 6:

Snijd 4 tomaten in partjes en de rode ui in dunne halve ringen, ris de blaadjes dragon van de steel. Meng de tomaten, ui, olijfolie en dragon. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 7:

Ontvel de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Pureer de paprika’s samen met een scheutje room en voeg toe aan de pan met venkelworst. Voeg de rest van de room toe, breng op smaak met peper en zout. Ris de blaadjes dragon van de steel, voeg toe aan de saus en laat het geheel circa 5 minuten pruttelen.

Stap 8:

Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Voeg de gnocchi toe en schep eruit zodra ze drijven. Schep ze direct door de saus en voeg geraspte Parmezaanse kaas toe.

Stap 9:

Maak het gerecht af met extra Parmezaan en wat dragon. Serveer de tomatensalade ernaast.

Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten en video's bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag?

Geef je waardering

397
Gnocchi in gepoftepaprika-worstsaus met tomatensalade
Gnocchi in gepoftepaprika-worstsaus met tomatensalade