• Stap 1 is simpel: struin de markt af en koop daar de mooiste groenten die je kunt vinden. Dit seizoen staat in het teken van knolgroenten. Je kunt hierin alles met elkaar combineren.
  • Stap 2? Het geheim van het bereiden van verschillende groente zit hem in de bereiding. Zorgen dat alle groenten tegelijkertijd garen in de oven door de groenten in evengrote stukken te snijden. Verspreid de groenten daarna gelijk over een bakplaat en besprenkel met olijfolie. Voeg naar smaak verse kruiden toe zoals rozemarijn en bak mee. 
  • Stap 3! Hussel om de zoveel tijd de groenten om in de oven. Dit doe je níet alleen om de groenten rondom bruin te bakken maar ook voor een gelijkmatige garing. Helaas geven ovens niet overal dezelfde temperatuur af. Zorg daarom dat de groenten achterin (vaak het heetst), naar voren gehaald worden en andersom. 

Groenten uit de oven

Inspiratie nodig voor een volgend diner? Wat dacht je van onderstaand herfstrecept bestaande uit honingwortelgroente met tahin-citroendip:

Honingwortelgroente met tahin-citroendip


Ingrediënten:
1 kleine citroen
2 el tahin
125 g Griekse yoghurt
zout en versgemalen zwarte peper
750 g wortels, liefst verschillende kleuren
500 g pastinaak
1⁄2 el komijnzaad
1 el korianderzaad
2 el vloeibare honing
1 el extra vergine olijfolie

Bereiding (1 uur):
Verwarm de oven voor op 220 °C. Pers de citroen uit. Meng de tahin met de yoghurt en het citroensap en breng op smaak met zout.

Schil de wortels en pastinaak met een dunschiller (biologi- sche wortels en pastinaak hoef je niet te schillen). Snijd ze in de lengte in kwarten en snijd die weer doormidden. Rooster het komijn- en korianderzaad enkele minuten in een droge antiaanbakpan.

Maal de zaadjes grof in een vijzel. Strooi ze in een kom, voeg de honing, olie, een flinke snuf zout en wat peper toe. Mix goed en wentel de wortel- groenten door het honingmengsel.

Spreid de groenten uit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Rooster ze circa 40 minuten in de oven tot ze beetgaar zijn en laat ze iets afkoelen.

Serveer de wortelgroenten als voorgerecht of bijgerecht en geef de tahin-citroenyoghurt erbij om te dippen.