Herfst op de redactie van 24Kitchen betekent traybake met kilo's en kilo's ovengroenten. Wij noemen: wortels, bieten, pastinaak, (zoete) aardappel, bieten of knolselderij. Maar hoe maak je eigenlijk een heerlijke traybake én hoe zorg je ervoor dat alle groenten tegelijkertijd garen?
Groenten uit de oven zijn op deze manier het lekkerst

Wat is een traybake?
Voor wie nog niet zo bekend is met het fenomeen: traybake komt van het woord 'baking tray'. Precies: bakplaat in het Engels. En waar de bakplaat eerst vooral werd ingezet voor bijvoorbeeld kip uit de oven, aardappeltjes uit de oven óf gegrilde groenten, blijken al die ingrediënten het ook prima samen te doen op één bakplaat. Et voilà, daar heb je de ovenversie van het eenpansgerecht: een hele maaltijd uit de oven. Oftwel: de traybake.
Hoe maak je een traybake?
Het idee is even simpel als de naam: je schilt en snijdt alle ingrediënten (groenten, vlees of vis, aardappelen), voegt er naar eigen creativiteit de nodige smaakmakers aan toe (rozemarijn, peper en zout, olie), legt de ingrediënten op de bakplaat (niet te voorzichtig, het mag lekker bourgondisch) en de oven doet de rest. Een kind kan de was doen!
Traybake maken: tips en tricks
- Het geheim van een perfecte traybake zit 'm in de voorbereiding. Het is belangrijk om groenten te combineren die op elkaar lijken en dus ongeveer dezelfde bereidingstijd hebben.
- Snijd de groenten in gelijke stukken zodat ze even snel gaar zijn. Groenten met een langere bereidingstijd kun je ook eventueel voorkoken, zodat ze sneller klaar zijn.
- Verspreid de groenten over de bakplaat en besprenkel met olie. De olie zorgt ervoor dat de groenten mooi karamelliseren en een knapperige textuur krijgen. Tip: gebruik geen koudgeperste, ongeraffineerde olie zoals lijnzaadolie of extra vierge olijfolie. Deze zijn niet bestand tegen hoge temperaturen. Gebruik daarentegen olijfolie, zonnebloemolie of koolzaadolie.
- Geef je traybake nóg meer smaak met kruiden zoals tijm, laurier, salie of rozemarijn. Of gebruik gedroogde kruiden- en specerijen zoals garam masala of ras el hanout.
- Hussel om de zoveel tijd de groenten om in de oven. Dit doe je níet alleen om de groenten rondom bruin te bakken maar ook voor een gelijkmatige garing. Helaas geven ovens niet overal dezelfde temperatuur af. Zorg daarom dat de groenten achterin (vaak het heetst), naar voren gehaald worden en andersom.
Inspiratie nodig om aan de slag te gaan?
Hieronder staan de lekkerste traybake-recepten:
Ook interessant
- Hugo proeft de Wild Atlantic Way
- Hugo ontdekt de Ierse dans
- Zo eet je traditionele Ierse bloedworst met een Corkonische twist
- Zo leef je authentiek in Dingle
- Zo leef je als een echte Dubliner
- Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen