Broccolo romanesco? Inderdaad: dat is de officiële benaming van romanesco en letterlijk vertaald: broccoli uit Rome. 

Waar je misschien had verwacht dat deze futuristisch uitziende groente, met zijn perfect vormgegeven punten, uit een high tech groentekwekerij komt, geldt dus het tegenovergestelde. Romanesco dateert al uit het Italië van de zestiende eeuw.

Nog een paar fun facts over romanesco:

  • Romanesco betreedt in 1979 voor het eerst de Nederlandse keuken en wordt hier sinds de jaren tachtig ook geteeld.
  • De vergelijking met broccoli is typisch; romanesco heeft (plantkundig gezien) veel meer weg van bloemkool. 
  • Minstens zo typisch is het feit dat romanesco bij lange na niet zo populair is als zijn koolbroertjes. De groente is immers in dezelfde tijd als broccoli en bloemkool ontstaan.
  • Romanesco is in het seizoen van juli t/m november.

Omdat de groente nog niet zo ingebakken zit in de Hollandse keuken, hangen er genoeg vragen over deze groente in de lucht:

Hoe smaakt romanesco?

Hoezeer de groente ook lijkt op bloemkool en broccoli; de smaak is net even anders. Milder, frisser en wat zoeter dan bloemkool. En wat zachter dan bloemkool en broccoli. Terwijl de torentjes steviger zijn (en dus mooi intact blijven bij het snijden en koken).

Let er bij aankoop even op dat de roosjes nog niet verkleurd zijn. En koop romanesco het liefst mét bladeren (dan is de kool beter beschermd gebleven). 

Hoe lang moet romanesco koken?

De meest basic bereiding - zoals van iedere groente in de Nederlandse keuken - is natuurlijk in een pannetje kokend water. Hoe lang moet romanesco koken?

  • Houd 6-8 minuten aan.
  • Zorg dat de romanesco in gelijke stukken is gesneden. 
  • Voeg naar smaak zout toe aan het kokende water.
  • Prik even met een vork in een torentje om te controleren of de kool voor jou de juiste bite heeft. 
  • Is de romanesco nog te hard naar jouw smaak? Kook 'em een minuutje langer.

Koken is natuurlijk niet het enige dat je met romanesco kunt doen. Als je denkt aan de gerechten die je met soortgenoten broccoli en bloemkool kunt maken, dan is het niet lastig te verzinnen hoe veelzijdig romanesco is. Probeer de kool eens te:

  • Blancheren (4 minuten) 
  • Frituren (4-6 minuten)
  • Wokken / roerbakken (kleine stukjes 4-6 minuten, grotere stukken 8-10 minuten)
  • Roosteren (20-30 minuten)
  • Stomen (8-10 minuten)

Lekkere recepten met romanesco

Romanesco doet het, zoals het een beetje kool betaamt, goed in allerlei gerechten: van stamppot tot pasta, soep, puree, quiche, wokgerecht, fondue of - net als bloemkool - rauw als snack, kort gekookt in een salade en wat al niet meer. 

Wil je iets maken met romanesco? 3 lekkere recepten om meteen te proberen:

porchetta met romanesco en hasselback

Romanesco met porchetta en hasseback-aardappels

'n Feestelijk gerecht (Kerst!), met een hoofdrol voor de romanesco.