De ultieme tip voor het voederen van grote groepen: maak gerechten die gedeeld kunnen worden. Kies voor grote salades, stukken vlees, hele vissen, borrelplanken en brood met dip. Koken, op tafel zetten en de gasten doen de rest. 

Door verschillende, deelbare gerechten te maken, hoef je ook niet bang te zijn dat iemand het niet lust. Er is voor ieder wat wils! Daarnaast hoef je geen borden op te maken. Twee andere gouden tips: 

  • Zorg dat je eten voorbereidt waar kan. Dat betekent dat de gerechten alleen nog afgebakken/gefrituurd/opgewarmd hoeven te worden. Daarmee voorkom je dat je tijdens het diner in de keuken staat te zwoegen. 
     
  • Gebruik al je apparatuur. Kies bij voorkeur voor gerechten die verschillende apparatuur nodig hebben voor de bereiding. Vlees in de oven, friet in de frituur en saus op het fornuis. Zo hoef je geen 6 pannen op 4 pitten te stallen.

Beenham met honingglazuur

Een pièce de résistance! Veel kerstiger dan beenham gaan we het niet krijgen. En of je hem nu bereidt bij de luxe lunch of bij het avondeten: succes is áltijd gegarandeerd. 

Miniatuur

(Hele) geroosterde bloemkool

De vegetarische tegenhanger van de hele kalkoen, kip of beenham: bloemkool. Smeer de bloemkool in met je favoriete kruiden en rooster hem in de oven. Dit kan in zijn geheel of als bloemkoolsteak
 

 

Miniatuur

Geroosterde dorade met gepofte groenten

Niet te vergeten: vis! Maak een afwisseling tussen vis, vlees en vegetarisch om iedereen blij te maken. Een hele dorade staat feestelijk op tafel. 

Miniatuur

Varkensrollade met gepofte uien 

De rollade: perfect voor het diner of als kliekje de volgende dag op de boterham.

Miniatuur

Miljuschka's kerstkalkoen

De kerstkalkoen vergt wat voorbereiding maar dan heb je ook écht een pronkstuk op tafel. Hij moet 24 uur van tevoren gepekeld worden in onder andere sinaasappel, kruidnagel, kaneel en rozemarijn. 

Miniatuur

Franse kip met venkel en friet

Nog zo'n eye catcher: een hele kip in de oven. Maak daar frietjes bij en je hebt een allemansvriend te pakken die bij de hele familie in de smaak valt. 

Miniatuur

Indische rendang van oma Ita

En wat dachten jullie van een Indisch gerecht om te delen? Maak een grote pan met rendang en laat dit zachtjes sudderen op het fornuis. Perfect voor grote groepen!

Miniatuur

Spruitjesschotel met Parmezaanse kaas, ricotta en zongedroogde tomaat

Maak de schotel vooraf. Zo hoef je hem tijdens kerst enkel nog even in de oven te schuiven en je kunt het serveren. Daar heb je geen omkijken meer naar. 

Miniatuur

Lasagne met spinazie en kaas

Simpel, lekker en je kunt variëren tot je een ons weegt. Wat dacht je van een vegetarische variant met ricotta en spinazie om de kerstkalkoen mee te compenseren? 

Miniatuur

Tapas

Misschien zijn tapas niet het eerste waar je aan denkt tijdens kerst, maar voor grote groepen komen deze Spaanse hapjes goed van pas. Vul de tafel met schoteltjes en laat iedereen meehappen. Kies voor feestelijke tapas, maak een Spaanse tortilla en vul schalen met brood en zelfgemaakte aioli

Miniatuur