Met deze Russische zalmkrans zet je een waar kunstwerk op tafel. Nadat je de tafel hebt opgevrolijkt met deze mooie zalmkrans kan je ook nog genieten van dit heerlijke gerecht.

Rudolph van Veen

Ingredienten

8
Personen

Deeg

  • 175 ml melk
  • 7 g gedroogde gist
  • 250 g bloem
  • 6 g zout
  • 70 g boter

Vulling

  • 300 g zalmfilet zonder huid
  • 75 ml witte wijn
  • 75 ml water
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 ui
  • 1 knoflook
  • 1 mespunt kurkuma
  • 40 g basmati rijst
  • 40 g boter
  • 3 eieren
  • 400 g bladspinazie
  • 1 eidooier en een scheutje room om mee te bestrijken
  • 1 tl zwart sesamzaad
  • 1 tl grof zeezout

Extra nodig

  • 1 klein rond ovenschaaltje
  • 1 kartelsteker

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur

Stap 1: Deeg 
Meng de melk, gist, bloem en zout met de hand of in de mixer. Voeg de boter toe en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt circa 30 min rijzen. 

Stap 2: Vulling 
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Smelt de boter in een pan en bak de ui, knoflook en de kurkuma circa 2 minuten. Voeg de rijst toe en bak nog circa 1 minuut. Blus af met de wijn en het water en voeg de laurierblaadjes toe. Leg de zalmfilet op de rijst en bestrooi met een beetje zout. Laat de rijst en de zalm met de deksel op de pan circa 15 minuten zachtjes garen. Laten het geheel afkoelen. Verdeel de zalm in stukjes.  

Verwarm de oven voor op 190 °C. Kook ondertussen de eieren voor circa 8 minuten. Spoel onder koud water, pel de eieren en snijd in partjes. Kook de spinazie circa 1-2 minuten. Laat goed uitlekken en dep de spinazie droog met keukenpapier. 

Stap 3: Opbouw krans 
Halveer het deeg en rol beide helften uit tot twee gelijke cirkels. Zet het ovenschaaltje in het midden van een deegcirkel. Verdeel hierlangs de rijst, zalm, spinazie en de parten ei. Bestrooi met peper en zout. Verwijder het schaaltje en leg de tweede deegcirkel erop. Zet het schaaltje weer in het midden en druk goed aan. Snijd het overtollige deeg bij de randen weg en druk de randen goed aan. Bestrijk het deeg met eistrijksel. Maak van het overgebleven deeg decoraties voor op de krans. Bestrijk de decoraties ook met eistrijksel. Bestrooi met het sesamzaad en het zeezout. Bak de krans in de oven in circa 30 minuten gaar. 

Geef je waardering

267
Russische zalmkrans
Russische zalmkrans