De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Beenham uit de oven met honingglazuur

Het geheim van een perfecte beenham in de oven bereiden? Een paar goede smaakmakers, een flinke dosis geduld, en een oven die zijn werk doet terwijl jij je bezighoudt met de servetten vouwen. 

60 min. voorbereidingstijd
Direct naar recept
beenham oven

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

"Er gaat niets boven beenham in de oven klaargemaakt met een zoete glaze. Dit keer maak ik een recept met honingglazuur en kruiden als rozemarijn. Feestelijker wordt het niet!"

Bereidingswijze

Beenham uit de oven

  1. Verwarm de oven voor op 170°C (hetelucht 160°C). Snijd het zwoerd van de ham en maak met een mes vierkantvormige inkepingen in het vet van de ham. 

  2. Pel en pers de knoflook. Meng in een kom de honing, knoflook en mosterd door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. 

  3. Leg de ham in een ovenschaal. Bestrijk de ham met het honingmengsel en steek er takjes rozemarijn in. Rooster de ham circa 45 minuten. Bedruip regelmatig met het honingmengsel.

In The Taste of Life Travel maakt Rudolph van Veen culinaire ontdekkingsreizen. Rudolph neemt je mee naar prachtige plekken over de hele wereld, zoals Florence, New York, Malta, Stockholm en ons eigen Nederland. Op zijn reizen laat hij zich inspireren door lokale gebruiken en culinaire geheimen en creëert hij eigen variaties op deze wereldgerechten, zodat jij ze kunt bereiden in je eigen keuken. 

Miniatuurvoorbeeld

Hoe bereid je beenham uit de oven voor?

Zowel een gekookte ham als een rauwe beenham is qua voorbereiding zo klaar. Je start met de beenham 30 minuten voor bereiding uit de koelkast te halen om op kamertemperatuur te komen. Laat het vet eraan zitten, dat geeft smaak en zorgt ervoor dat de ham niet uitdroogt. Snijd het vet vervolgens kruislings in vierkantjes in: die vierkantjes gaan in de oven openstaan en zorgt ervoor dat de ham heel mooi gebakken wordt. 

beenham oven

Welke kruiden voor beenham?

Overgiet de beenham met smaakmakers naar keuze. Producten die het goed doen met ham zijn heel eenvoudig, denk aan een glazuur van honing, mosterd en knoflook. Traditionele kruiden als tijm, rozemarijn en laurier werken ook goed voor beenham uit de oven. 

verse kruiden bewaren

Hoe lang moet beenham in de oven?

Leg de beenham in een oven van 170 graden, hetelucht 160 graden (of leg de ham op de grill van een gesloten BBQ. Voor een gekookte beenham uit de oven van 3 kilo reken je ongeveer 45 minuten oventijd. Reken voor een rauwe beenham op ongeveer 10 minuten per 100 gram.

Kerntemperatuur beenham

Gebruik bij twijfel altijd een kernthermometer: de beenham mag uit de oven zodra een kerntemperatuur van 65 graden is bereikt. Haal de beenham, zodra de kerntemperatuur bereikt is, uit de oven en laat nog 10 minuutjes onder aluminiumfolie rusten voor je 'm aansnijdt. 

kerntemperatuur

Hoeveel beenham reken ik per persoon?

Dit is afhankelijk van de eetlust van jouw tafelgasten. Maar over het algemeen geldt: wanneer beenham als hoofdgerecht dient reken je op 150 tot 200 gram beenham per persoon. Als bijgerecht is het minder, zo'n 75 tot 100 gram per persoon. Daarbij: je maakt nooit teveel. Wat er overblijft aan beenham, serveer je de volgende dag bij het ontbijt of de lunch.

Wat serveer je bij beenham uit de oven?

Wat niet! Ga voor klassieke gestoofde rode kool(externe link), sperziebonen of geroosterde wortels. Een frisse salade met een (bijpassende) honing-mosterddressing doet het ook goed. Qua aardappelen werkt een aardappelgratin altijd. Of kies voor geroosterde aardappelen uit de oven, of juist een aardappelpuree: perfect om te combineren met de jus van de beenham of serveer met cranberrysaus. 

Wat vond jij ervan?

Heb jij dit recept gemaakt? Of wil je graag iets vragen over dit recept? Laat het weten!

0 reacties

Ook lekker

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.