De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Pompoen-recepten: de favorieten (van 2025)

Het pompoenseizoen is weer volop aan de gang! Hier vind je de favoriete pompoen-recepten van 2025.
Flespompoensoep met kokosmelk

Chef aan het woord

Miljuschka Witzenhausen

miljuschka witzenhausen aan de kust

“Wist je dat je smaak van pompoen omhoog kan halen met honing of ahornsiroop? Bij hitte karamelliseren deze ingrediënten. Dat accentueert de lichtzoete smaak.”

Pompoen-recepten

Ontdek de allerlekkerste pompoen-recepten van 2025.

Pompoen-recepten (2024)

  • Pompoensoep met kokosmelk

    Zoek je nog naar een heerlijke soep voor tijdens de koudere en gure dagen? Miljuschka deelt haar recept voor deze hartverwarmende pompoensoep.

    voorbereidingstijd 40 min
    Een recept van Miljuschka Witzenhausen
    miljuschka witzenhausen aan de kust
  • Pompoenrisotto met geroosterde citroenen

    De perfecte herfstmaaltijd, dat is deze hartverwarmende pompoenrisotto. Dit comfort food recept van Danny en Roberta is een feestje op tafel.

    voorbereidingstijd 45 min
    oventijd 35 min
    • Een recept van Danny Jansen
      Danny Jansen
    • Een recept van Roberta Pagnier
      Miniatuurvoorbeeld
  • Pompoen-galette met salie

    Deze galette van pompoen en salie ziet er niet alleen prachtig uit, maar smaakt ook nog eens verrukkelijk. Proef zelf maar!

    voorbereidingstijd 20 min
    oventijd 40 min
    wachttijd 60 min
    Een recept van Miljuschka Witzenhausen
    miljuschka witzenhausen aan de kust
  • Pompoen-hutspot met kabeljauw

    Hutspot... Wie is er niet groot mee geworden? Je kunt gaan voor de klassieke versie, maar wedden dat deze variant met pompoen je ook bijzonder lekker zal gaan smaken? 

    voorbereidingstijd 30 min
    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Pompoen uit de oven

    Wéér een heerlijk recept voor oven-pompoen van Hugo. Door de pompoen te roosteren in de oven, is deze boterzacht van binnen en samen met de linzensalade een vitaminerijk recept.

    voorbereidingstijd 10 min
    oventijd 20 min
    Een recept van Hugo Kennis
    Hugo Kennis de Brigade
  • Tagliatelle met romige pompoensaus

    Het is weer pasta tijd! Deze keer staat er een winterse pasta met pompoensaus op het menu. 

    voorbereidingstijd 40 min
  • Pompoen-lasagne

    Lasagne is een echte comfort food. Alleen dit keer met enorm veel groente, zodat het ook nog gezond is. Dus ga jij dit Italiaanse gerecht ook maken?

    voorbereidingstijd 30 min
    oventijd 45 min
    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Pompoencurry met kikkererwten

    Pompoencurry met kikkererwten is een goedvullend en voedzaam gerecht. Maak het zelf met het recept van 24Kitchen-chef Danny Jansen. 

    voorbereidingstijd 50 min
    oventijd 10 min
    Een recept van Danny Jansen
    Danny Jansen
  • Vegetarische wellington met pompoen

    Vega Wellington voor Kerst! De originele (en vegetarische) variant op de klassieke beef Wellington. Hugo legt je uit hoe dit moet! 

    voorbereidingstijd 30 min
    oventijd 70 min
    Een recept van Hugo Kennis
    Hugo Kennis de Brigade
  • Taco-bowl met chorizo en pompoen

    Taco-bowls zijn makkelijk om te maken en te vullen met jouw favoriete ingrediënt!

    voorbereidingstijd 35 min
    Een recept van Jet van Nieuwkerk
    Jet van Nieuwkerk
  • Pastaschotel met pompoen

    Het ultieme herfstingrediënt is pompoen.

    voorbereidingstijd 30 min
    oventijd 15 min
    Een recept van Jet van Nieuwkerk
    Jet van Nieuwkerk
  • Pompoen stamppot

    Op zoek naar een koolhydraatarme stamppot? Deze pompoenstappot met feta van Hugo Kennis wil je proeven!

    voorbereidingstijd 45 min
    Een recept van Hugo Kennis
    Hugo Kennis de Brigade

Pompoentips

Welke soorten pompoenen zijn er?

De pompoen bestaat in verschillende soorten en maten. De meest bekende pompoen is de winterpompoen. Deze wordt ook gebruikt voor tijdens Halloween. De flespompoen is het meest geschikt in de keuken vanwege de zoete en nootachtige smaak. De zoete kabocha-pompoen gebruik je dan weer het liefst voor desserts of taarten.

Kun je alle pompoenen eten?

Nee, want sierpompoenen zijn giftig. Alle andere pompoenen zijn eetbaar. Maar het is wel zo dat de ene net wat lekkerder is dan de ander. De traditionele pompoen is bijvoorbeeld een stuk minder smaakvol dan een flespompoen.

Wanneer is een pompoen rijp?

Je kunt een rijpe pompoen herkennen aan de steel: deze is niet meer groen van kleur, maar dor en verkurkt. Zorg er daarnaast áltijd voor dat je een pompoen met steel koopt. Pompoenen zonder steel rotten veel sneller.

pompoen rijp

Zó snijd je een pompoen

Het snijden van een pompoen hoeft geen hels karwei te zijn. Met deze gouden tip heb je het zo voor elkaar:

  1. Prik met je vork gaatjes in de pompoen.
  2. Plaats de pompoen twee minuten in de magnetron op de hoogste stand.
  3. Laat de pompoen één minuut afkoelen.
  4. De pompoen is nu zachter waardoor je makkelijker de schil kunt verwijderen en de pompoen in stukken kunt gaan snijden.

Kun je de schil van een pompoen eten?

Ja, in theorie is de schil van elke pompoen (op de sierpompoenen na) eetbaar. Alleen is de schil bij sommige pompoensoorten vrij dik en daarom simpelweg minder lekker om te eten.

Pompoen bereiden

Pompoen koken

Pompoen koken is de meest simpele (en effectieve!) manier om pompoen snel te bereiden. Snijd je de pompoen in kleine blokjes, zijn deze al in 15 minuten gaar. Ideaal voor in een soep of curry.

Flespompoensoep met kokosmelk

Pompoen roosteren

Pompoen simpel en snel bereiden? Dan is het roosteren van pompoen in de oven de beste optie. Op deze manier karamelliseert de huid en wordt de binnenkant boterzacht. Roosteren duurt zo'n 45 minuten. 

Pompoen (roer)bakken

Kun je pompoen roerbakken of wokken? Jazeker. Kook de pompoen dan wel voor. Wanneer je de pompoen bakt in de pan hoeft dit niet. Bak de pompoen op laag vuur met de deksel op de pan tot deze beetgaar us. 

Wat is lekker bij pompoen?

Pompoen heeft een zoete, nootachtige smaak en is super veelzijdig. Het past goed bij zowel frisse als hartige smaken, zoals chimichurri, feta of Parmezaan. Je kunt het gebruiken in soep, pastasaus, als bijgerecht of in een salade. Zelfs in desserts komt pompoen tot z’n recht.

gevulde pompoen met kikkererwten

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.