De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

spaghettipompoen met cantharellensaus

Vrienden, familie (of jezelf!) verrassen met een leuk recept? Ga aan de slag met het spaghettipompoen-recept van Estee en maak een twist op een 'normaal' bordje spaghetti.

50 MIN
spaghettipompoen

Een recept van

Estée Strooker

Miniatuurvoorbeeld

"De spaghettipompoen is een goede vervanger voor 'echte' spaghetti: het bevat weinig koolhydraten en is van nature glutenvrij. Een echte allemansvriend, dus."

Bereidingswijze

Spaghettipompoen

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Halveer de spaghettipompoenen over de breedte en houd de pitten apart.

  2. Besprenkel de pompoenhelften met olijfolie en bestrooi met een beetje zout en versgemalen peper.

  3. Bedek de bovenkanten van de pompoen met aluminiumfolie. Gaar de pompoen een uurtje in de oven. Maak ondertussen de rest van het gerecht.

  4. Zet de pompoenen rechtop op een bord of plank. Gebruik een vork en beweeg deze met een draaiende beweging door de pompoenkom zodat de pompoen steeds iets verder loskomt van de schil. Zo ontstaan er lange spaghettislierten.

Pompoenpitten

  1. Leg de pompoenpitten op een stuk aluminiumfolie. Besprenkel ze met wat olijfolie en bestrooi met een beetje zout, versgemalen peper, kruidnagelpoeder en kaneelpoeder.

  2. Rooster de pompoenpitten circa 15 minuten in de oven bij de spaghettipompoen.

Olijventapenade

  1. Rasp de Parmezaanse kaas. Pel en snijd de ui en knoflook grof. Giet de olijven en de zongedroogde tomaten af.

  2. Maal voor de tapenade de olijven met pijnboompitten, Parmezaanse kaas, ui, knoflook, de gedroogde tomaten en een scheutje olijfolie grof in een foodprocessor.

  3. Breng de tapenade op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

    Tip: je kunt de tapenade minimaal een week bewaren in de koelkast, in een afgesloten potje of bakje.

Cantharellensaus

  1. Verhit voor de cantharellensaus de boter in een koekenpan en fruit de ui in circa twee minuten glazig. Voeg een beetje zout en versgemalen peper toe en een teentje knoflook.

  2. Borstel de cantharellen schoon en scheur in stukken. Voeg de cantharellen toe en bak ze 3 minuten mee. Scheur de salie en voeg toe aan de cantharellen.

  3. Blus af met Madeira en laat het vocht inkoken tot het bijna verdampt is. Breng de saus op smaak met rasp en sap van een halve citroen.  

  4. Roer drie eetlepels van de olijventapenade erdoor. Voeg de room toe en kook het geheel enkele minuten door tot sausdikte. Snijd de peterselie fijn en voeg toe aan de saus. 

  5. Serveer de pompoenspaghetti in de schil van de pompoen. Maak een kuiltje in het midden en schenk daar de cantharellensaus in. Garneer met de pompoenpitten en een takje peterselie.

    Tip: de cantharellensaus kun je ook van andere paddenstoelen maken. Deze saus is ook ideaal voor paddenstoelen die stiekem al iets te lang in de koelkast staan. 

Wat is een spaghettipompoen?

Een spaghettipompoen is feitelijk geen pompoen maar behoort tot de komkommerfamilie. Je komt 'm tegen in geel, groen en oranje. De spaghettipompoen dankt de naam aan het vruchtvlees: na bereiding zijn de slierten vluchtvrees een koolhydraatarme (en glutenvrije!) vervanger voor spaghetti. 

spaghettipompoen

Waar kan ik spaghettipompoen kopen?

Je komt 'm steeds vaker tegen in de 'gewone' supermarkt. Geen geluk? Check dan de groenteboer of biologische winkel. De spaghettipompoen is in het seizoen tussen oktober tot en met december. 

spaghetti pompoen kopen

Pompoensoorten: welke is het lekkerst?

De ene pompoen is lekkerder dan de ander. De traditionele pompoen is bijvoorbeeld een stuk minder smaakvol dan een flespompoen. Een spaghettipompoen heeft dan weer een bijzondere structuur. Hier valt het vruchtvlees uiteen in draden. 

verschillende pompoenen

Onze favoriete pompoenrecepten

Van pompoensoep en pompoenrisotto tot een pompoengalette en pompoenhutspot: wij hebben de allerlekkerste recepten met pompoen voor je verzameld. Zo kom je zonder kleerscheuren de winter door. 

Pompoenpasta

Verrukkelijk vegetarisch! Estée Strooker gebruikt in elke aflevering een andere groente als hoofdingrediënt voor meerdere gerechten en geeft tips bij het koken van een vegetarische maaltijd. Vlees noch Vis is voor iedereen die een keer een volledige maaltijd zonder vlees of vis (of andere dierlijke ingrediënten) wil eten. Probeer het zelf!

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker