Pompoen-recepten: de favorieten (van 2024)
Chef aan het woord
“Wist je dat je smaak van pompoen omhoog kan halen met honing of ahornsiroop? Bij hitte karamelliseren deze ingrediënten. Dat accentueert de lichtzoete smaak.”
Pompoen-recepten
Ontdek de allerlekkerste pompoen-recepten van 2024.
Pompoentips
Welke soorten pompoenen zijn er?
De pompoen bestaat in verschillende soorten en maten. De meest bekende pompoen is de winterpompoen. Deze wordt ook gebruikt voor tijdens Halloween. De flespompoen is het meest geschikt in de keuken vanwege de zoete en nootachtige smaak. De zoete kabocha-pompoen gebruik je dan weer het liefst voor desserts of taarten.
Kun je alle pompoenen eten?
Nee, want sierpompoenen zijn giftig. Alle andere pompoenen zijn eetbaar. Maar het is wel zo dat de ene net wat lekkerder is dan de ander. De traditionele pompoen is bijvoorbeeld een stuk minder smaakvol dan een flespompoen.
Wanneer is een pompoen rijp?
Je kunt een rijpe pompoen herkennen aan de steel: deze is niet meer groen van kleur, maar dor en verkurkt. Zorg er daarnaast áltijd voor dat je een pompoen met steel koopt. Pompoenen zonder steel rotten veel sneller.
Zó snijd je een pompoen
Het snijden van een pompoen hoeft geen hels karwei te zijn. Met deze gouden tip heb je het zo voor elkaar:
- Prik met je vork gaatjes in de pompoen.
- Plaats de pompoen twee minuten in de magnetron op de hoogste stand.
- Laat de pompoen één minuut afkoelen.
- De pompoen is nu zachter waardoor je makkelijker de schil kunt verwijderen en de pompoen in stukken kunt gaan snijden.
Kun je de schil van een pompoen eten?
Ja, in theorie is de schil van elke pompoen (op de sierpompoenen na) eetbaar. Alleen is de schil bij sommige pompoensoorten vrij dik en daarom simpelweg minder lekker om te eten.
Pompoen bereiden
Pompoen koken
Pompoen koken is de meest simpele (en effectieve!) manier om pompoen snel te bereiden. Snijd je de pompoen in kleine blokjes, zijn deze al in 15 minuten gaar. Ideaal voor in een soep of curry.
Pompoen roosteren
Pompoen simpel en snel bereiden? Dan is het roosteren van pompoen in de oven de beste optie. Op deze manier karamelliseert de huid en wordt de binnenkant boterzacht. Roosteren duurt zo'n 45 minuten.
Pompoen (roer)bakken
Kun je pompoen roerbakken of wokken? Jazeker. Kook de pompoen dan wel voor. Wanneer je de pompoen bakt in de pan hoeft dit niet. Bak de pompoen op laag vuur met de deksel op de pan tot deze beetgaar us.