- Snijd voor het deeg de koude boter snel in blokjes. Meng het zout door de bloem in een liefst ijskoude mengkom. Voeg de boter toe. Snijd met 2 (liefst ijskoude) messen of een deegmenger de boter door de bloem, tot je bijna alleen nog maar kleine stukjes boter hebt (een paar grotere stukjes mag).
- Roer met een lepel langzaam het ijswater door het botermengsel, tot het deeg begint samen te komen. Spoel je handen onder de koude kraan om ze af te koelen. Kneed het deeg met je koude handen kort door. Vorm tot een bal, druk plat en wikkel in plasticfolie. Leg 1 uur in de koelkast. (Je kunt het deeg ook in de keukenmachine maken, of kant-en-klaar deeg voor hartige taart gebruiken.)
- Schil voor de vulling de pompoen met een dunschiller en snijd in halve plakjes. Pel de ui en snijd in dunne ringen. Snijd de prei in halve maantjes. Snijd de salieblaadjes in reepjes. Meng de pompoen, ui, prei en salie met de helft van de kaas, de olijfolie, wat zout en peper goed door elkaar.
- Verwarm de oven voor op 190 °C.
- Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel van circa 30 cm. Leg in de quichevorm en laat daarbij het deeg rondom wat over de rand hangen. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem.
- Stort de vulling in de deegbodem. Vouw de overhangende deegrand deels over de vulling heen en druk rondom iets aan. Strooi de rest van de kaas eroverheen.
- Klop het ei los en bestrijk de rand ermee. Bak de galette 40-45 minuten in de oven, tot de rand goudbruin is en de pompoen gaar. Laat iets afkoelen en serveer in punten.
Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten en video's bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag?
0 reacties