1. Pompoen wokken of roerbakken

Bij wokken of roerbakken bereid je je favoriete prakje op hoog vuur in een (wok)pan. Voor het roerbakken van pompoen, kook je de groente eerst voor. Schil hiervoor de pompoen en snijd 'm in kleine blokjes. Kook de pompoen tot deze net beetgaar is en giet het water af. 

Verhit daarna een pan op hoog vuur en giet hierin een scheut (neutrale) olie. Bak hierin de pompoen al roerend een paar minuten tot deze een mooie bruine kleur en de juiste bite heeft. Voeg smaakmakers als knoflook, rode peper of rozemarijn toe voor extra smaak. 

2. Pompoen bakken in de pan

Goed nieuws: wanneer je besluit om pompoen in de pan te bakken, hoef deze niet vooraf te koken. Schil en snijd de pompoen in kleine blokjes. Hoe kleiner de blokjes, hoe sneller de pompoen gaart.

3. Hoe lang moet je pompoen bakken?

Giet een scheutje (neutrale) olie in een pan op laag vuur. Voeg de pompoenblokjes en eventuele smaakmakers toe en doe de deksel op de pan. Bak tot de pompoen beetgaar is. Dit duurt zo'n 20 tot 30 minuten. Verhoog de laatste paar minuten het vuur voor een krokant jasje.

4. Welke pompoen om te bakken?

De flespompoen is ideaal om te bakken: zoet, stevig en makkelijk te schillen. Een gewone oranje pompoen (ook wel veldpompoen) kun je ook bakken, de smaak is wat milder en iets minder zoet dan flespompoen. Ook hokkaido (oranje pompoen) is geschikt, met schil en al. Spaghettipompoen is minder geschikt, want die valt uit elkaar. Kies een rijpe, stevige pompoen zonder zachte plekken.