Het ligt in bijna iedere keuken: gember. 'n Razend populaire smaakmaker, met bijzondere eigenschappen (waarvan je misschien nog niet wist dat 'ie ze had) en talloze manieren om te gebruiken en verwerken.
Maar zo'n veelzijdig product zorgt meteen voor evenveel vragen. Daarom geven we antwoord op de meest gestelde vragen over gember:
Hoe kan ik verse gember bewaren?
'n Veelgestelde vraag. Terecht: de verse gemberwortel is vrij groot en redelijk sterk van smaak. Veel heb je er dus niet van nodig, maar we willen er wel zo lang mogelijk van genieten. Hoe bewaar je de overgebleven verse gember?
1. Verse gember bewaren in de koelkast (tot 3 weken houdbaar)
Het beste kun je de gember bewaren met schil, in een plasticzakje zonder lucht. Je kunt gember prima buiten de koelkast bewaren, maar in de groentenla van je koelkast blijft hij toch net wat langer goed: tot drie weken.
Heb je de gember al geschild? Geen probleem, ook nu kan je de gember nog bewaren. Leg het in een zure vloeistof als rijstwijn, rijstazijn of verse limoensap. Let op: dit kan wel invloed hebben op de smaak van de gember.
2. Gember invriezen (tot 6 maanden houdbaar)
Kun je gember invriezen? Jazeker! Dat kan. Er zijn zelfs verschillende manieren om dit te doen:
- Vries de gemberwortel in zijn geheel in en rasp er een beetje vanaf wanneer je het nodig hebt. De rest van de gember leg je vervolgens gewoon weer terug in de vriezer.
- Je kunt de gemberwortel ook alvast raspen vóórdat je het invriest. Leg de rasp dan in kleine hoopjes op een bord en zet het bord in de vriezer. Wanneer de hoopjes gemberrasp bevroren zijn, kun je ze bij elkaar in een bakje leggen om in de vriezer te bewaren. Heel handig, want nu kun je de gember per portie ontdooien! En zo blijft de gember tot wel zes maanden bruikbaar.
- Ook invriezen in plakjes of blokjes in een bakje is mogelijk. Je hoeft de gember dan in principe niet eens te ontdooien voor gebruik: meteen toevoegen aan de thee, smoothie of maaltijd is geen probleem.
3. Verse gember drogen (tot een jaar houdbaar)
Wil je gember nóg langer kunnen bewaren? Dan is drogen de laatste optie. Rasp de gemberwortel en verspreid de rasp over bakpapier. Laat dit vervolgens ongeveer vier dagen drogen in een koele, droge ruimte. Nu de gember gedroogd is, kan je het tot wel een jaar bewaren. Handig!