Het ligt in bijna iedere keuken: gember. 'n Razend populaire smaakmaker, met bijzondere eigenschappen (waarvan je misschien nog niet wist dat 'ie ze had) en talloze manieren om te gebruiken en verwerken.

Maar zo'n veelzijdig product zorgt meteen voor evenveel vragen. Daarom geven we antwoord op de meest gestelde vragen over gember:

Hoe kan ik verse gember bewaren?

'n Veelgestelde vraag. Terecht: de verse gemberwortel is vrij groot en redelijk sterk van smaak. Veel heb je er dus niet van nodig, maar we willen er wel zo lang mogelijk van genieten. Hoe bewaar je de overgebleven verse gember? 

1. Verse gember bewaren in de koelkast (tot 3 weken houdbaar)

Het beste kun je de gember bewaren met schil, in een plasticzakje zonder lucht. Je kunt gember prima buiten de koelkast bewaren, maar in de groentenla van je koelkast blijft hij toch net wat langer goed: tot drie weken.

Heb je de gember al geschild? Geen probleem, ook nu kan je de gember nog bewaren. Leg het in een zure vloeistof als rijstwijn, rijstazijn of verse limoensap. Let op: dit kan wel invloed hebben op de smaak van de gember.

2. Gember invriezen (tot 6 maanden houdbaar)

Kun je gember invriezen? Jazeker! Dat kan. Er zijn zelfs verschillende manieren om dit te doen:

  • Vries de gemberwortel in zijn geheel in en rasp er een beetje vanaf wanneer je het nodig hebt. De rest van de gember leg je vervolgens gewoon weer terug in de vriezer. 
  • Je kunt de gemberwortel ook alvast raspen vóórdat je het invriest. Leg de rasp dan in kleine hoopjes op een bord en zet het bord in de vriezer. Wanneer de hoopjes gemberrasp bevroren zijn, kun je ze bij elkaar in een bakje leggen om in de vriezer te bewaren. Heel handig, want nu kun je de gember per portie ontdooien! En zo blijft de gember tot wel zes maanden bruikbaar. 
  • Ook invriezen in plakjes of blokjes in een bakje is mogelijk. Je hoeft de gember dan in principe niet eens te ontdooien voor gebruik: meteen toevoegen aan de thee, smoothie of maaltijd is geen probleem. 

3. Verse gember drogen (tot een jaar houdbaar)

Wil je gember nóg langer kunnen bewaren? Dan is drogen de laatste optie. Rasp de gemberwortel en verspreid de rasp over bakpapier. Laat dit vervolgens ongeveer vier dagen drogen in een koele, droge ruimte. Nu de gember gedroogd is, kan je het tot wel een jaar bewaren. Handig!

Wat is de geheime kracht van gember?

In veel Aziatische recepten behoort gember tot de basisingrediënten. Niet vreemd, de wortel van de gemberplant heeft een aantal héél bijzondere eigenschappen:

- Vlees wordt malser door gember, omdat verse gember een eiwit-splitsend enzym bevat.
- Gember staat erom bekend een zuiverende en pijnstillende werking te hebben. In Aziatische, Arabische en Indische landen wordt het sinds jaar en dag gebruikt als kruidengeneesmiddel bij oa reisziektes, misselijkheid en pijn. (Wetenschappelijk bewezen is het overigens niet.)
- Gember is gezond: het gebruik van gember als smaakmaker past in een gezonde voeding. (Hoe je het gezond gebruikt, dat lees je hieronder.)
- En misschien het belangrijkste: 'n klein beetje gember zorgt al voor een bijzondere smaakexplosie.

Lees ook: dit doet gember met je lichaam >

Miniatuurvoorbeeld

Hoe gebruik je gember?

Gember is dus een waanzinnige smaakmaker. Van aanwezig tot subtiel: een stukje van de (oorspronkelijk) Aziatische wortel kan jouw gerecht, zoete baksel of drankje een geweldige boost geven. Hoe je het gebruikt, varieert per gerecht en recept. En bepaalt de smaak.

Gember kun je op allerlei manieren krijgen en gebruiken:

- Gembersiroop - geliefd in shakes en vloeibare gerechten.
- Gekonfijte gember - lekker bij zoete gerechten of door fruit.
- Gemberpoeder - heeft een sterke smaak (je gebruikt er minder van dan verse).
- Verse gember - is ongekookt fris en pittig, gekookt juist aromatisch.

Verse gember is de meest populaire variant van nu. Je kunt er een stukje van afsnijden en vervolgens raspen. Je kunt (een deel van) de wortel ook in plakjes snijden en zo in het gerecht verwerken.

Is gember gezond?

Ja! Verse gember (gemberwortel), gemberthee, gemberpoeder en gember ingelegd in azijn staan in de Schijf van Vijf.

Gekonfijte gember en gembersiroop staan er helaas niet in, omdat er suiker aan is toegevoegd. Maar zijn wel verdraaid lekker.

Kun je gember zelf kweken?

Absoluut. Wanneer je graag liters verse gemberthee achterover slaat, dan loont het de moeite zelf gember te kweken. Sterker nog: omdat gember een tropische plant, groeit 'ie het best in een warme omgeving. Jouw huis is dus de ideale kweekplek!

Lees hier alles over hoe je gember eenvoudig zelf kunt kweken (met uitleg-video).

Miniatuurvoorbeeld

Hoe maak je gemberthee?

Spoiler: gemberthee is niet veel meer dan gekookt water met wat plakjes verse gember en citroen of sinaasappel. (De citroen en/of sinaasappel wel even wassen voor gebruik.) Laat het 5 minuten trekken en klaar is jouw nieuwe theeverslaving.

Zin om te variëren met je dagelijkse kopje gemberthee?

- Voor een intensere smaak rasp je een klein stukje geschilde gember.
- Wat zoeter maak je 'em met een scheutje honing.
- Kruidig wordt de gemberthee met wat steranijs, een kaneelstokje of kruidnagel.
- Kurkuma doet het ook goed in gemberthee.

De lekkerste recepten met gember

En, wat ga jij maken met gember? Hieronder een selectie van de lekkerste recepten. Nog meer recepten met gember vind je hier

Miniatuurvoorbeeld