Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Tegen keelpijn 

Een theetje met gember, citroen en honing doet wonderen tegen keelpijn, maar gember heeft meer positieve effecten op het lichaam. Meerdere studies naar de werking van gember zien veel voordelen in het gebruik, maar ook enkele bijwerkingen.

gemberthee

Voor de gezondheid 

De inname van gember kan leiden tot een lagere bloedsuikerspiegel, een beter cholesterolniveau en minder ontstekingen. Wie wil afvallen doet er volgens de onderzoeken goed aan gember te verwerken in producten. Het draagt namelijk bij aan een betere vetverbranding en je hongergevoel neemt erdoor af.

Dat gember goed werkt tegen misselijkheid wordt bevestigd door studies. Het wordt omschreven als een effectieve en goedkope behandeling tegen misselijkheid en overgeven en is veilig. Hiernaast blijkt gember ook een effectief hulpmiddel te zijn tegen spierpijn en kan het menstruatiepijn tegengaan.

Miniatuurvoorbeeld

Bijwerkingen

Ondanks al deze positieve effecten van gember, zijn er ook nog bijwerkingen bekend. Deze bijwerkingen komen vooral voor bij hoge doseringen gember. Dan kan gember diarree tot gevolg hebben en mond-, oog- en huidirritatie veroorzaken. Het is ook af te raden om gember voor een belangrijk gesprek te nemen, want het zou ook nog kunnen leiden tot winderigheid.

gember thuis groeien