Dit artikel is geschreven door Annemiek. Als health blogger voor Floraa.nl schrijft ze met veel plezier over gezond eten en afvallen. Zelf is ze een echte lekkerbek en eet ze het liefst vers, onbewerkt en biologisch.

1. Gebruik verse kruiden

Verse kruiden, zoals basilicum, koriander en tijm, geven een heerlijke smaak aan gerechten. Gebruik verse kruiden dus volop als je zoutloos kookt. Dan merk je minder dat er geen zout in het eten zit. Heerlijk zijn bijvoorbeeld deze Franse mosselen met groene kruiden of deze tomatensaus met verse basilicum.
 

2. Wijntje erin

Rode wijn geeft zoutloze gerechten een heerlijke smaak. Het enige dat je hoeft te doen, is wijn toevoegen tijdens het koken. Gebraden kip is bijvoorbeeld heerlijk in combinatie met rode wijn. Maar geniet ook eens van deze Franse lamsstoofpot met rode wijn.

3. Schijfje citroen erbij

Als je zoutloos kookt, is het handig om altijd een citroen of limoen bij de hand te hebben. Een schijfje citroen of limoen doet namelijk wonderen bij zoutloze gerechten. De frisse smaak pept een zoutloze maaltijd enorm op. Serveer dus steeds een schijfje limoen of citroen bij zoutloze soep, stoofschotels, salades en visgerechten.

4. Voeg verse groenten toe aan vlees

Om vlees en vis smaak te geven zonder dat je er zout aan toevoegt, maak je ze het beste klaar met lekker veel groenten. De smaken van de groenten trekken dan in het vlees en de vis, waardoor je een heerlijke, smakelijke maaltijd krijgt. Maak bijvoorbeeld eens een rundvleesstoofpotje met ui en aubergine. Ook lekker is deze Arabische visstoof.

5. Koken met azijn 

Azijn is een heerlijke smaakmaker in gerechten. Gebruik balsamico-azijn, wijnazijn of een andere bijzondere azijnsoort om smaak toe te voegen aan verse groenten en vlees. Heerlijk zijn bijvoorbeeld geroerbakte asperges met balsamico-azijn. Het zout in dit recept laat je dus gewoon weg.

6. Geef smaak met knoflookpoeder

Knoflookpoeder is een ideale zoutvervanger. Deze kip- en runderstoof bevat bijvoorbeeld wel knoflookpoeder, maar geen zout. Ook andere gerechten geef je een lekkere hartige smaak door er wat knoflookpoeder overheen te strooien. Probeer het eens!

7. Zet bosui in

Verse ui, knoflook en gember geven al smaak aan je eten, maar bosui voegt daar nog een pittige touch aan toe. Zeker als je het aan het einde van de kooktijd toevoegt. Dan geeft het een zoutloze soep of groenteschotel net iets meer pit. Het enige wat je hoeft te doen, is de bosui in fijne ringetjes te snijden en aan het gerecht toe te voegen.

8. Grill je maaltijd

Met grillen geef je gerechten een hartige smaak zonder zout toe te voegen. Probeer eens gegrilde groente met geitenkaas of biefstuk met gegrilde groente en knoflookyoghurt

9. Zelfgemaakte kruidenmixen

Door kruiden met elkaar te combineren, krijg je bijzondere smaken waarmee je van zoutloze gerechten een feest voor de smaakpapillen maakt. De lekkerste kruidenmixen maak je zelf. In dit artikel vind je maar liefst 19 verschillende kruidensamenstellingen om smakelijke gerechten mee te maken.

Wil je inspiratie voor zoutarme maaltijden? Lees dan dit artikel met 8 heerlijke zoutarme gerechten.

Welke tip ga jij vanavond proberen?