Kooktips

Kruidensamenstellingen

De hoeveelheden zijn uiteraard per kruidenmengsel verschillend en ook afhankelijk van persoonlijke smaak. Deze kruiden zijn een richtlijn voor de veel gemaakte combinaties per keuken en/of smaak.
 

Advieh
2 el kaneelpoeder, 2 el kardemompoeder, 2 el komijnpoeder en 3 el gedroogde rozenblaadjes (op de markt of bij een kruiden- of theespeciaalzaak
Meng voor de advieh de kaneel met het kardemompoeder, de komijn en de rozenblaadjes. 

Chili
Cayennepeper, komijn, knoflook en gerookte pepers

Cajun
Kruiden- en groentemengsel uit de Amerikaanse staat Texas en Mexico.
Groente: ui, groene paprika, bleekselderij
Kruiden: uipoeder, chilipeper, tijm. soms oregano

Shoarma
1 tl zwarte peper, 1 tl komijnpoeder, 1 tl korianderpoeder, 1 tl paprikapoeder, 1 tl gemberpoeder, 1 tl kaneelpoeder, 1 tl kurkuma, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl zout, peterselie

Souvlaki
Oregano, basilicum, zoete paprika, mosterdpoeder, zwarte peper, zout en koriander

Traditionele Gyros
Kruidenmengsel uit Griekenland.
Oregano, basilicum, komijn, rode paprika, mosterd en thijm

Moussaka
Kruidenmengsel uit Griekenland, meerdere variaties mogelijk.
Natuurzout, peper, peterselie, oregano, muskaat, zoete paprika, uienvlokken en laurierbladen

Tzatziki
Dille toppen, muntblad, marjoraan, knoflook, witte peper

Italiaanse kruiden
Tijm, oregano, rozemarijn, salie, laurier basilicum

Ras al Hanout
Kruidenmengsel uit Marokko, kan in samenstelling verschillen maar bestaat vaak uit de onderstaande kruiden.
Piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, cubebes, galangawortel, gember, foelie, nigella, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma

Provencaalse kruiden
Kruidenmengsel uit Frankrijk.
Marjolijn, tijm, bonenkruid, rozemarijn, basilicum, salie, lavendel

Vadouvan
Gefermenteerde kruidenmix uit India, smaak verschilt per regio dus er kan een specerij wegvallen.
Kerrieblad, fenegriek, mosterdzaad, knoflook, ui, komijnzaad

5 spices
Kruidenmengsel uit China.
Steranijs, kassie (familie van de laurier), szechuanpeper, kruidnagel, venkelzaad

Gomasio
Kruidenmengsel uit Japans, wordt gebruikt om rijst en groente op smaak te brengen.
Gekneusde sesamzaad en zout

Panch Foron
Kruidenmengsel uit Bangladesh.
Fenegriek, venkelzaad, zwarte mosterdzaad, zwart karwijzaad, komijnzaad

Garam Masala
Kruidenmengsel uit India.
Laurier, koriander, komijn, pijpkaneel, peperkorrels, steranijs, karwijzaad, chilipoeder, gemberpoeder, amchoor (gedroogde groene mango), asafoetida (duivelsdrek, schermbloemfamilie)

Rendang
Droge kokos, kujit, sereh, nootmuskaat, kaneel, komijn, koriander

Madras
Mosterdzaad, fenegriek, kurkuma, geroosterde kokos, sereh