De hoeveelheden zijn uiteraard per kruidenmengsel verschillend en ook afhankelijk van persoonlijke smaak. Deze kruiden zijn een richtlijn voor de veel gemaakte combinaties per keuken en/of smaak.

Advieh

2 el kaneelpoeder, 2 el kardemompoeder, 2 el komijnpoeder en 3 el gedroogde rozenblaadjes (op de markt of bij een kruiden- of theespeciaalzaak).
Meng voor de advieh de kaneel met het kardemompoeder, de komijn en de rozenblaadjes. 

Chili

Cayennepeper, komijn, knoflook en gerookte pepers.

Cajun

Kruiden- en groentemengsel uit de Amerikaanse staat Texas en Mexico.
Groente: ui, groene paprika, bleekselderij.
Kruiden: uipoeder, chilipeper, tijm. soms oregano.

Shoarma

1 tl zwarte peper, 1 tl komijnpoeder, 1 tl korianderpoeder, 1 tl paprikapoeder, 1 tl gemberpoeder, 1 tl kaneelpoeder, 1 tl kurkuma, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl zout, peterselie.

Souvlaki

Oregano, basilicum, zoete paprika, mosterdpoeder, zwarte peper, zout en koriander.

Traditionele Gyros

Kruidenmengsel uit Griekenland.
Oregano, basilicum, komijn, rode paprika, mosterd en thijm.
 

Moussaka

Kruidenmengsel uit Griekenland, meerdere variaties mogelijk.
Natuurzout, peper, peterselie, oregano, muskaat, zoete paprika, uienvlokken en laurierbladen.

Tzatziki

Dille toppen, muntblad, marjoraan, knoflook, witte peper.
 

Italiaanse kruiden

Tijm, oregano, rozemarijn, salie, laurier basilicum.

Ras al Hanout

Kruidenmengsel uit Marokko, kan in samenstelling verschillen maar bestaat vaak uit de onderstaande kruiden.
Piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, cubebes, galangawortel, gember, foelie, nigella, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma.

Provencaalse kruiden

Kruidenmengsel uit Frankrijk.
Marjolijn, tijm, bonenkruid, rozemarijn, basilicum, salie, lavendel.

Vadouvan

Gefermenteerde kruidenmix uit India, smaak verschilt per regio dus er kan een specerij wegvallen.
Kerrieblad, fenegriek, mosterdzaad, knoflook, ui, komijnzaad.

5 spices

Kruidenmengsel uit China.
Steranijs, kassie (familie van de laurier), szechuanpeper, kruidnagel, venkelzaad.

Gomasio

Kruidenmengsel uit Japan, wordt gebruikt om rijst en groente op smaak te brengen.
Gekneusde sesamzaad en zout.

Panch Foron

Kruidenmengsel uit Bangladesh.
Fenegriek, venkelzaad, zwarte mosterdzaad, zwart karwijzaad, komijnzaad.

Garam Masala

Kruidenmengsel uit India.
Laurier, koriander, komijn, pijpkaneel, peperkorrels, steranijs, karwijzaad, chilipoeder, gemberpoeder, amchoor (gedroogde groene mango), asafoetida (duivelsdrek, schermbloemfamilie).

Rendang

Droge kokos, kujit, sereh, nootmuskaat, kaneel, komijn, koriander.
 

Madras

Mosterdzaad, fenegriek, kurkuma, geroosterde kokos, sereh.

Speculaaskruiden

8 tl kaneel, 2 tl nootmuskaat, 2 tl kruidnagelpoeder, 1 tl gemberpoeder, 1 tl kardemom, 1 tl witte peper, 1 tl anijszaad, 1 tl foelie (optioneel).