De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

rundvleesstoofpotje

Rundvlees stoven? Met dit recept maak je een heerlijk klassieke runderstoofpot om je vingers bij af te likken zo lekker. Aan de slag dus!

90 min voorbereidingstijd
30 min kooktijd
stoofschotel rundvlees

Een recept van

Gabriele Sponza

Miniatuurvoorbeeld

Er gaat niets boven een heerlijke runderstoofpot met groenten! Tover deze heerlijke klassieker makkelijk en snel op tafel met dit lekkere recept. 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Snijd het rundvlees in blokjes en breng op smaak met zout en peper. Bak het rundvlees op hoog vuur even kort aan.
  3. Pel de sjalotten. Maak de champignons schoon. Rasp de wortels. Snijd de sjalotten, wortels, aubergines en champignons in grove stukken.
  4. Doe de groente in een braadpan en bedek met het vlees. Voeg het kaneelstokje en de laurier toe en giet de rode wijn erbij.
  5. Sluit de braadpan af en laat circa 1 uur stoven in de oven.

Wat is stoven?

Stoven is een kooktechniek om vlees, vis en groente met kruiden te bereiden. Vaak begint een stoofgerecht met aanbraden op hoog vuur, om vlees, vis en groente een sterkere smaak te geven. De ingrediënten worden daarna enkele uren langzaam gegaard met een ruime hoeveelheid vocht. Hierdoor trekken de smaken in de ingrediënten en ontstaat er een smaakexplosie. 

De perfecte (runder)stoofpot maak je zo:

  1. Laat stukjes vet aan het vlees zitten. Vet komt de smaak ten goede en maakt het vlees malser. 
  2. Kruid het vlees met peper en zout en wrijf de kruiden in het vlees. Doe dit vlak voordat je het vlees gaat aanbraden, anders onttrekt het zout vocht uit het vlees.
  3. Bak het vlees, de vis of de groente op hoog vuur aan en blus af met een scheutje water, bouillon/fond, azijn, tomatenpuree, citroensap, wijn, port of bier. De zuren maken het vlees of vis nóg malser doordat de eiwitten afbreken.
  4. Gebruik kruiden zoals laurierblad, kruidnagel, rozemarijn, tijm en steranijs om je stoofpot extra smaak te geven.
  5. Door de deksel op de pan te houden, sluit je het bereidingsproces af. Zo blijft het vochtgehalte op peil en ben je verzekerd van een heerlijke en malse stoofpot.
  6. Gebruik altijd een pan met een dikke bodem, zodat je een optimale warmteverdeling hebt.

Gabriele denkt dat voedsel niet uit ons leven is weg te slaan, omdat het ons leven kleurrijk en leuk maakt. Hij deelt zijn ideeën in de culinaire 24Kitchen serie ''For The Love Of Food'' en legt in zijn eigen woorden uit: ''Je hoeft geen masterchef te zijn om koken leuk te vinden. Enthousiast zijn is genoeg om goede gerechten te koken''.

Geïnspireerd door de multiculturele metropool Istanbul en vooral door de diverse lokale keukencultuur creëert Gabriele een fusie van wereldkeuken met lokale ingrediënten die afkomstig zijn uit het magische Anatolia en zijn creativiteit.

Hij helpt het publiek om gezonde, lekkere en praktische maaltijden te bereiden. Hij laat iedereen zien hoe simpel het is om goede gerechten te koken.

Gaat jouw hart ook sneller slaan als je in de keuken staat? Ontmoet Gabriele in zijn keuken, zijn meest intieme plek, waar hij met behulp van verschillende ingrediënten en kruiden je gasten meeneemt op een onweerstaanbare reis.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker