Smaakvol, makkelijk en erg lekker! Deze Icli Köfte, of uit de regio Hatay beter bekend als Oruk, is de ideale snack. Als dat geen feestje wordt... Karsu deelt haar goddelijke recept. 

Karsu Dönmez

Ingredienten

4
Personen

Deeg

  • 300 g bulgur
  • 200 ml lauwwarm water
  • 1/4 ui
  • 1 eetlepel peperpuree
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel komijn
  • 200 g tartaar
  • 3 eetlepels bloem

Vulling

  • 250 g gehakt (lam of half-om-half)
  • 1 ui
  • 50 g walnoten
  • 10 g platte peterselie
  • 1 theelepel pul biber
  • 1 theelepel peper
  • 5 eetlepels olijfolie
  • arachideolie (om in te frituren)

Toppings en garnering

  • 4 eetlepels yoghurt
  • 200 g sla
  • 1/2 komkommer
  • 1 citroen
  • 5 g platte peterselie

Extra nodig

  • grote kom
  • keukenmachine
  • bakplaat
  • bakpapier

Bereidingswijze

45 minuten

Deeg maken 

Stap 1: 
Wel de bulgur met het water in een grote kom. En snijd de ui in stukken. 

Stap 2: 
Doe de bulgur, ui, peperpuree, komijn en zout in een keukenmachine en meng tot een deeg. Voeg vervolgens de tartaar en bloem toe en meng goed door elkaar voor circa 3 minuten. Doe het bulgur-mengsel in een grote kom en kneed tot een deegbol. Verdeel in 2 gelijke delen. 

Vulling maken 

Stap 1: 
Pel en snijd de ui fijn. Hak de walnoten. Snijd de peterselie fijn. 

Stap 2: 
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin het gehakt en de ui goudbruin. Voeg pul biber, peper en zout toe. Doe het gehakt-mengsel in een grote kom, voeg de walnoot en peterselie toe en meng goed door. Laat afkoelen. 

Icli köfte 

Stap 1: 
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Vul een kleine kom met water. 

Stap 2: 
Neem een handvol van het deeg en vorm tot een ovaal. Dep je vinger met een beetje water en maak een opening in het midden van de ovale vorm. De buitenrand moet circa 15 mm zijn. Vul dan met de gehaktvulling. Druk dan goed dicht en leg neer op de bakplaat. Herhaal tot zowel de vulling als het deeg op zijn. 

Stap 3: 
Snijd voor de garnering de komkommer in plakken en meng door de sla. Snijd de citroen in parten. 

Stap 4:
Verhit een flinke laag arachideolie in een hittebestendige pan. Frituur de icli köfte in delen voor enkele minuten goudbruin tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. 

Stap 5: 
Serveer met de icli köfte met de salade en yoghurt. Garneer met de yoghurt en de partjes citroen. 

Bekijk hier alle recepten van Karsu's Turkse Keuken > 

Geef je waardering

Icli kofte
Icli kofte