Dit artikel is geschreven door Annemiek. Als health blogger voor Floraa.nl schrijft ze met veel plezier over gezond eten en afvallen. Zelf is ze een echte lekkerbek en eet ze het liefst vers, onbewerkt en biologisch.

Tip 1: Verwerk superfoods in je maaltijd

Bij superfoods denk je misschien aan chia zaad of acai bessen. Maar wist je dat sommige gewone groenten eigenlijk ook superfoods zijn? Denk aan bietjes, avocado en rode kool. Ze bevatten namelijk bijzondere stoffen die onze gezondheid ondersteunen.

Zo is rode kool bijzonder rijk aan krachtige antioxidanten, die goed zijn voor je brein en je hart. In avocado vind je een grote hoeveelheid omega 9-vetzuren, die gunstig zijn voor je cholesterol en je bloedsuiker. Bietjes bevatten stoffen die je bloeddruk helpen verlagen en je lever beschermen.

Maak eens een lichte superfood salade met biet en avocado. Of ga roerbakken met rode kool. De gezonde stoffen in die groente blijven namelijk het beste behouden bij stomen of bakken. Ook rauw is rode kool supergezond. Maak bijvoorbeeld deze frisse rodekool-appelsalade.

Tip 2: Verrijk je salade met gezonde eiwitten en vetten

Een salade is een heerlijk, licht en gezond gerecht voor tussen de middag of bij het avondeten. Wat een salade gezond vooral maakt, zijn de verschillende soorten groenten en kruiden die je eraan toevoegt. Die leveren namelijk allemaal verschillende vitamines en mineralen.

Om je salade nóg gezonder te maken, voeg je nog een paar gezonde eiwitbronnen toe, zoals kip, kwark en ei. Gezonde eiwitten leveren je lijf allerlei bouwstoffen en werken ook nog verzadigend. Dat laatste is goed nieuws voor je lijn. Als je je lang verzadigd voelt, ga je je immers niet snel te buiten aan ijs en andere minder gezonde lekkernijen.

Deze rijke en toch slanke salade zit vol gezonde groenten en eiwitten. Kipfilet en kwark leveren de eiwitten en twee avocado’s zorgen voor lekker veel vitamine A en D. Tomaat voegt daar nog een heleboel vitamine C aan toe en rode ui doet een duit in het zakje met stoffen die je bloeddruk en cholesterol gezond houden.

  • Extra tip: laat de pasta weg om ongezonde snelle koolhydraten te vermijden.
  • Extra tip: gebruik Keltisch zeezout als zout, want dan krijg je gezonde mineralen binnen.

Tip 3: Eet een portie wilde zalm

Houd je wel van een visje, kies dan voor wilde zalm. Dat is met recht is één van de gezondste vissoorten. De vis is zowel rijk aan gezonde vetten als eiwitten en levert daarnaast veel gezonde vitamines en mineralen.

Maak bijvoorbeeld eens deze linguine met gerookte wilde zalm en jalapeñopepers. Terwijl jij zit te genieten van een heerlijk gerecht, werk je tegelijkertijd aan een gezonde huid, ogen, botten en weerstand. Wat wil je nog meer?

  • Tip: Maak wat minder linguine en juist veel groenten en zalm, want dan krijg je minder koolhydraten binnen en volop gezonde vetten, vitamines en mineralen.

Tip 4: Maak gezond fastfood

Niets lekkerder dan een portie fastfood op zijn tijd. Niet echt een lichte en gezonde maaltijd, maar daar komt vanaf nu verandering in. Want jij maakt gezond fastfood gewoon zelf in je eigen keuken.

Van groenten en eieren maak je namelijk zelf gezonde friet, nuggets en sausjes. Supergezond én ook nog eens lekker licht. Probeer het eens!

  • Extra tip: laat de suiker in de chutney weg om deze écht gezonder te maken.
  • Extra tip: gebruik lijnzaad- of kokosmeel in plaats van bloem, dan voorkom je dat je snelle koolhydraten binnenkrijgt, die ervoor zorgen dat je aankomt.

Tip 5: Voeg gezonde vetten toe aan je maaltijd

Gezonde vetten, zoals kokosolie en olijfolie extra vierge, zorgen lange tijd voor een verzadigd gevoel. Hierdoor verlang je minder naar zoet, en dat is goed voor je gewicht. Ook noten bevatten trouwens gezonde vetten die verzadigend werken.

Door je maaltijden met gezonde vetten te verrijken, werk je dus aan een gezond gewicht en daarmee aan je gezondheid. De vetzuren in olijfolie en kokosolie doen trouwens nog meer voor je. Zo is olijfolie goed voor hart en bloedvaten en kokosolie goed voor je darmen en je brein.

Gebruik olijfolie extra vierge voor salades, zoals deze lekkere salade met rode biet of deze lichte salade met walnootdressing. Kokosolie kun je goed voor bakken gebruiken. Maak er bijvoorbeeld eens dit lekkere recept mee: quinoa met gegrilde aubergine rolletjes.