Kooktips

Budgetvriendelijk koken voor studenten en scholieren

September is voor velen een spannende maand: de studies beginnen weer en daar hoort in veel gevallen ook op kamers gaan bij. Ga jij of gaan jouw kinderen uit huis? Of gewoon wat minder te besteden? Koken hoeft niet duur te zijn!

Cupboard cooking
Er zijn veel producten die heel lang houdbaar zijn, zoals tomatenpuree, rijst, gedroogde pasta, bouillonblokjes, gedroogde kruiden en groente uit blik. Deze ingrediënten komen in veel recepten terug. Leg een basisvoorraad van houdbare artikelen aan, zodat jij alleen nog maar verse ingrediënten, noten of vlees, vis of gevogelte erbij hoeft te kopen.

Ook in de koelkast kun je een basisvoorraad aanleggen, veel mensen hebben bijvoorbeeld standaard boter, eieren, yoghurt en kaas in huis. Deze producten keren wekelijks (of maandelijks) terug op het boodschappenlijst.

Tip: een startpakket van houdbare producten is het perfecte cadeau voor iemand die uit huis gaat.

Bekijk hier het overzicht met welke ingrediënten niet mogen ontbreken in je voorraad

Chili sin carne

Budget-sushi

Romige prei-pasta

Weet wat je gaat kopen

Zoals je misschien al weet, is dagelijks boodschappen doen over het algemeen duurder dan voor de hele week. Het scheelt in de kosten als je thuis bedenkt wat de komende week op het menu staat en voor het winkelen checkt wat je allemaal in je basisvoorraad hebt. Denk ook na of je bepaalde producten in meerdere gerechten kunt gebruiken, zodat je voordeelverpakkingen kunt aanschaffen.

Doe nooit boodschappen op een lege maag. Maakt dat echt uit? Zeker, wanneer je trek hebt, ben je geneigd meer te kopen (en vaak kies je dan ook niet de meest gezonde producten). Het Nibud (Nationaal Instituut oor Budgetvoorlichting) laat zien hoe je zelf kunt uitrekenen wat je per persoon (en per huishouden) kwijt bent aan voeding.

Tip: verse ingrediënten die in het seizoen zijn, zijn vaak goedkoper (en lekkerder!) dan producten die niet in het seizoen zijn.

Tomatencouscous met
ras el hanout-aubergines

Penne alla Norma

Gevulde aubergines met tomatensaus

Restjes verwerken
Pasta, rijst, brood, couscous, aardappels, quinoa… Uit onderzoek blijkt dat veel mensen steevast teveel koken en na de maaltijd overhouden. Weggooien is zonde, gebruik de restjes om salades extra vulling te geven of tover de restjes om tot heerlijke maaltijden.

Bubble & squeak

Broodpuddinkjes

Kerrie-nasi

Minder vlees en vis eten
Vaker geen vlees, vis, gevogelte of wild scheelt al wat geld in de portemonnee. Vervang de eiwitten voor bijvoorbeeld kaas, noten, zaden, peulvruchten en serveer met veel groente. Liever niet compleet vegetarisch? Verdeel de porties vlees, vis en gevogelte over 2 verschillende maaltijden.

Rijst met gado gado

Pittige andijviestamppot

Supersnelle tomatensoep

Desserts die weinig moeite en geld kosten
Iets zoets na de maaltijd is altijd een extraatje, maar dat betekent niet dat het veel geld hoeft te kosten. Door diepvriesfruit te gebruiken, heb je altijd fruit in huis dat in het juiste seizoen geplukt is en je kunt het direct verwerken (ook lekker in sappen, smoothies en cocktails). Ga verder slim om met de basisingrediënten die je al in huis hebt, zoals bloem, boter, eieren, suiker en bakpoeder).

Studentenappeltaart

Sticky toffee bread and butterpudding

Zoete pastataartjes