Eieren koken

How do like your eggs in the morning? Zacht, halfzacht of hardgekookt? Het koken van eieren kun je op twee manieren doen. Je kunt de eieren in koud water opzetten en zodra het water kookt, de kookwekker aanzetten of eerst het water koken en daar dan kort de eieren in koken. Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je ook barsten in de eierschaal.

Hieronder zie je de kooktijden voor zachte, halfzachte en hardgekookte eieren. Kleine eieren hebben een minuut korter nodig en grote tot extra grote eieren circa 1 tot 2 minuten extra. Heb je net verse eieren gekocht of komt het ei direct uit de koelkast? Reken dan ook 1 minuut extra. Toch teveel gedoe? Kook dan een ‘eierwekker’ mee om aan te geven wanneer jouw perfecte ei klaar is.

Eieren opzetten met koud water

  • 3 minuten koken: zacht
  • 4 tot 5 minuten koken: halfzacht
  • 7 minuten koken: hard

Ei in kokend water

  • 3 tot 4 minuten koken: zacht
  • 5 tot 6 minuten koken: halfzacht
  • 8 minuten koken: hard

Na het koken is het belangrijk om het ei te laten ‘schrikken’. Dit doe je door de gekookte eieren uit het hete water te halen en circa 10 seconden onder stromend koud water te houden. Hiermee stop je niet alleen de garing, je kunt het ei nu makkelijker pellen.

Je kan natuurlijk nog véél meer met het veelzijdige ei, dan alleen maar koken. Probeer je eitje eens te pocheren of maak er een luchtig omelet of roerei van. Ei verwerk je ook in de lekkerste gerechten, zoals frittata of quiche

Miniatuurvoorbeeld

Eidooier

De dooier of het eigeel van een ei bestaat uit slechts één enkele cel. Met een doorsnede van drie tot vier centimeter is het, voor zover bekend, de grootste cel ter wereld. De dooier neemt dertig procent van het ei in beslag, het eiwit zestig procent en de schaal tien procent.

Miniatuurvoorbeeld

Ei met groenblauwe waas

Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater. De kleur is niet van invloed op de smaak, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. De verkleuring kan worden voorkomen door het ei in koud water volledig af te koelen.

Miniatuurvoorbeeld

Ei-stempel

In Nederland worden bijna alleen eieren uit eigen land verkocht. Op de eieren staat altijd een stempel met getallen en letters, bijvoorbeeld: 2 NL 45246 01. Dit beantwoordt de volgende vragen:

Uit welk land komen de eieren? De letters zijn een afkorting voor het land waar de eieren komen.

Van welk bedrijf komen de eieren? De laatste getallen verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Dit maakt traceren mogelijk, mocht er met de eieren later iets mis blijken.

Hoe heeft de kip geleefd?      

  • 0= biologisch ei      
  • 1= vrije-uitloopei      
  • 2= scharrelei      
  • 3= kooi-ei (vanaf 2012 verboden)
Miniatuurvoorbeeld

Ongekookte eieren bewaren

Eieren bewaar je het beste koel en beschermd tegen licht en vocht. Belangrijkste reden hiervoor is dat eventueel aanwezige salmonellabacteriën zich niet vermenigvuldigen. In de kartonnen doos waarin je ze koopt zijn ze ook nog beschermd tegen licht en vocht. Bewaar eieren niet te dicht bij producten die een sterke geur afgeven, zoals vis, ui, knoflook of ander sterk geurend eten. De schaal van een ei is poreus en neemt snel geuren op waardoor de smaak wordt aangetast.

Gekookte eieren bewaren

Over het bewaren van gekookte eieren gaan nogal wat adviezen de ronde. Er zijn twee manieren om gekookte eieren te bewaren. Een ongepeld (hard)gekookt ei is vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Zijn de eieren al gepeld? Bewaar de eieren dan in een schaal met water maximaal een week in de koelkast. Probeer de overgebleven gekookte eieren zo snel mogelijk in de koelkast te bewaren om de vorming van schadelijke bacteriën tegen te gaan.

Miniatuurvoorbeeld