De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

zeeuwse bolus uit zierikzee

Een goede bolus bak je bruin en plakkerig, aldus bakker Eric. En hij kan weten; in Zierikzee is hij een echt begrip als het om deze Zeeuwse specialiteit gaat. Zelf maken? Lees dan snel verder.

30 min voorbereidingstijd
105 min kooktijd
Zeeuwse bolus

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Een goede bolus bak je bruin en plakkerig, aldus bakker Eric. En hij kan weten; in Zierikzee is hij een echt begrip als het om deze Zeeuwse specialiteit gaat. Zelf maken? Lees dan snel verder.

Bereidingswijze

Stap 1:
Voeg de bloem, suiker, zout, gist, het ei en 245 ml melk toe aan de kom van de mixer. Kneed het geheel op een middelhoge stand in circa 6 minuten tot een mooi deeg. Voeg de boter toe en kneed nog circa 2 minuten.

Stap 2:
Voeg, terwijl de mixer draait, in stapjes, de rest van de melk bij het deeg. Wacht met toevoegen van het volgende scheutje tot het vorige is opgenomen. Probeer alle melk in 2 minuten tijd toe te voegen.

Stap 3:
Bestuif het aanrecht met bloem. Neem het deeg uit de kom en vorm tot een bol. Bestuif licht met bloem en dek af met een warme, vochtige theedoek. Laat circa 20 minuten rijzen.

Stap 4:
Verdeel het deeg in 12 stukjes van ongeveer 70 g en vorm er bolletjes van. Laat de bolletjes circa 5 minuten rijzen onder de theedoek.

Stap 5:
Maak het gele doekje nat en knijp het weer uit, zodat het vochtig is maar niet drijfnat. Spreid het uit op het werkvlak. Meng de kaneel door de basterdsuiker en strooi de suiker in een gelijkmatige laag uit over het gele doekje.

Stap 6:
Rol de bolletjes deeg door de kaneelsuiker tot worstjes. Zorg dat ze goed met suiker bedekt zijn. Stapel de deegworstjes op elkaar, dek opnieuw af met de doek en laat nog eens 20 minuten rijzen. Het is de bedoeling dat ze flink gaan ‘zweten'.

Stap 7:
Rol de worstjes in de suiker uit tot een lengte van circa 40 cm. Vorm ze tot een bolus door een uiteinde van de deegstreng tussen duim en wijsvinger te nemen en ze op te rollen. Leg de bolussen met 2 cm tussenruimte op de bakplaat. Zorg dat het buitenste uiteinde van de bolussen netjes is weggewerkt aan de onderkant. Laat nog circa 1 uur afgedekt na rijzen.

Stap 8:
Verwarm de oven voor op 250 °C. Controleer of de bolussen goed gerezen zijn door er zachtjes met een vinger op te drukken. Als het deeg niet helemaal terugkeert in de oorspronkelijke vorm zijn ze klaar om gebakken te worden. Draai de oventemperatuur terug naar 220 °C, schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de bolussen in circa 7-8 minuten goudbruin.

Stap 9:
Stort de bolussen, met bakpapier en al, direct uit de oven op een tweede, met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze zo, ondersteboven met het papier erop, liggen zodat de suikerstroop die zich tijdens het bakken heeft gevormd over de bolussen druipt.

Stap 10:
Eet de bolussen als ze nog een klein beetje warm zijn met een lik gezouten boter. Of laat afkoelen.

Ontdek hier alle andere recepten uit Rudolph's Bakery: De Bakfiets

In Rudolph's Bakery: De Bakfiets reist de 24Kitchen-chef door heel Nederland om de geheimen van van streekproducten te ontdekken. Bakkers uit de meest pittoreske plaatsjes uit ons land vertellen over de bijzondere achtergronden van de koeken, taarten en broden. En Rudolph trakteert hen op een eigen gerecht. 

Van nog draaiende molens tot kloosters en van havens tot boomgaarden. Rudolph fietst overal langs met zijn letterlijke bakfiets. Je leest het goed: de bakfiets is uitgerust met alles wat een bakker nodig heeft. Ideaal om in het zomerzonnetje bolussen, worstenbroodjes, luilakbollen, suikerbroden en nog veel meer streeklekkernijen te bakken. 

Kijk elke werkdag om 15:00 én 17:00 naar Rudolph's Bakery: de Bakfiets op 24Kitchen

24K_RB_BAKFIETS_KEYART_Horizontaal.jpg

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

2 reacties

Ik kan het ei niet terug vinden in de ingrediënten
Ton Janssen
09-03-2024
Hi!

Scherp. We hebben de ingredientenlijst een update gegeven.

Groeten,
Team-24Kitchen
24 kitchen
14-03-2024

Ook lekker