De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

Monchoutaart met aardbeien

Wil je monchoutaart maken? Maak dan dit monchoutaart recept van Wat Eten We Vandaag-chefs Job en Perry, want die is hufter proof. Check hun geheim op 24Kichten.

540 MIN
monchoutaart

Monchoutaart, we kunnen met een gerust hart zeggen dat het een van de populairste taarten is. Bij het horen van de naam voel je je tanden al door de gelei gaan en de bastogne bodem op je tong wegsmelten. Zo’n monchoutaart is helemaal niet ingewikkeld, toch vind je hieronder tips waarmee je ‘m perfect kunt maken.

Job en Perry

Bereidingswijze

Stap 1:

Gelei: Week de gelatine 5-10 minuten in koud water.  

Stap 2:

Maak de aardbeien schoon en doe met de wijn en suiker in een kom. Dek af met huishoudfolie en plaats boven een pan kokend water.  

Stap 3:

Rooster het amandelschaafsel lichtbruin in een droge koekenpan. Laat de boter smelten en lichtbruin kleuren.  

Stap 4:

Maal de koekjes met de amandelen in de keukenmachine. Voeg de gesmolten boter erbij. Druk het koekmengsel in de vorm en zet in de koelkast.

Stap 5:

Vulling: ​Week de gelatine 5-10 minuten in koud water.  

Stap 6:

Laat de gelatine in een pannetje met een scheutje room oplossen.  

Stap 7:

Meng in een kom met een garde de roomkaas, suiker, honing en slagroom. Snijd het vanillestokje door de lengte en schraap het merg eruit. Snijd de ingelegde citroen fijn en voeg deze samen met de vanille en de opgeloste gelatine in room toe aan het roomkaasmengsel.

Stap 8:

Haal de kom eraf wanneer het sap van de aardbeien heeft losgelaten en het vocht roze is gekleurd. Leg opzij en laat vacuüm trekken, dit zie je doordat de huishoudfolie naar binnen bolt.

Stap 9:

Schenk het roomkaasmengsel in de taartvorm. Zet 3-4 uur in de koelkast.

Stap 10:

Gelei: Zeef de aardbeien en vang het vocht op. Laat de gelatine in het nog warme vocht van de aardbeien oplossen. Schenk de gelei over de taart. Zet een half uur in de koelkast totdat de gelatine gestold is.

Stap 11:

Laat de suiker in een pan met een scheut water karamelliseren.  

Stap 12:

Snijd de kroontjes van de aardbeien, prik steeds een aardbei op een saté prikker en doop ze in de hete karamel. Zet de aardbeien met de karamel kant naar boven op een stuk bakpapier en laat ze afkoelen in de koelkast. 

Monchoutaart serveren

Zet de gekarameliseerde aardbeien op de taart zodra ze zijn afgekoeld. Snijd in stukken en serveer.

Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten en video's bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag?

Monchoutaart maken

MonChou is roomkaasmerk waarvan de naam is geadopteerd door een taart: de Monchoutaart uiteraard. Een monchoutaart is dus eigenlijk een kaastaart, oftewel: je lievelings cheesecake. De originele monchoutaart heeft een bastognebodem, “Wij gebruiken Penny wafels, maar je kunt ook ander koeken gebruiken”, zegt Job. De topping van de taart is van origine een aardbeiengelei, zoals je ‘m ook ziet bij deze monchoutaart met aardbeien.

Een monchoutaart is geen hogere wiskunde. Maar er komen wel scheikundige processen bij kijken. Hij mag namelijk meerdere malen de koeling in om op te stijven. “Let er daarbij op dat de koelkast echt koud is, zo rond de 4 graden, het liefst 3”, adviseert Job. “Als de koelkast te warm is, bijvoorbeeld 8 graden, dan stijft-ie niet goed op en dat zakt-ie uit elkaar als je de springvorm verwijderd.” Je kent vast het beeld van een monchoutaart waarbij je elke punt twee keer moet opscheppen, omdat de vulling en de aardbeiengelei in de strijd met de taartschep ergens zijn achtergebleven in de springvorm.

“Een extra blaadje gelei kan geen kwaad, dan maak je de taart ook extra hufterproof.” Niet te veel, want dit is niet het recept van een pudding. Wil je meer garantie voor een gelukt eindresultaat, laat de monchou dan eerst op kamertemperatuur komen voordat je ermee te werk gaat. 

Vanaf 4 januari geven wij, 24Kitchen, samen met AD Koken & Eten antwoord op de meestgestelde vraag: ‘Wat Eten We Vandaag?’ Hiermee wordt het voor iedereen een peulenschil om elke dag een lekkere, gezonde en gevarieerde maaltijd op tafel te zetten. Gebaseerd op jullie wensen en voorkeuren bieden we 365 dagen per jaar een nieuw recept op alle platformen: op tv, online en social media.

Miniatuur

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker