Soms heb je er weleens van die dagen tussen zitten dat je zin hebt in een lekkere maaltijd, zonder dat je hier uren voor in de keuken wilt staan. Dan hebben wij het perfecte gerecht die niet alleen simpel te bereiden, maar ook enorm smaakvol is - een rode kool ovenschotel.

Rode kool ovenschotel

Voor sommigen is een ovenschotel een schaal vol met comfortfood. Voor anderen de ultieme maaltijd tijdens gure winterdagen en voor waarschijnlijk een hele grote groep mensen vooral een makkelijke maar lekkere maaltijd waar je niet al te lang voor in de keuken staat. Dit geldt ook voor de rode kool ovenschotel. Het recept bestaat simpelweg uit rode kool, vlees, aardappels en kaas. Maar er zijn ook genoeg variaties mogelijk. De meeste mensen gebruiken gehakt in een rode kool ovenschotel maar ook rookworst of stoofvlees zijn een goede optie. Liever vegetarisch? Vegetarisch gehakt of tofublokjes zijn goede alternatieven. De mogelijkheden zijn oneindig!

Ingredienten

4
Personen

Rode kool ovenschotel

  • 500 g gehakt
  • 600 g gesneden rode kool
  • 2 appels
  • 1 tl karwijzaad
  • aardappelpuree
  • 20 g paneermeel
  • 40 g geraspte kaas

Aardappelpuree

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 150 ml halfvolle melk

Bereidingswijze

Totale tijd: 35 minuten

Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 °C.

Stap 2
Verhit een beetje olijfolie in een pan en rul het gehakt. Breng het gehakt vervolgens op smaak met peper en zout en voeg het karwijzaad toe. Zorg ervoor dat alles goed door elkaar gemengd is. Voeg dan de rode kool toe. Laat dit mengsel in zo’n 5 minuten warm worden en haal de pan vervolgens van het vuur.

Stap 3
Snijd de appels in blokjes en voeg deze toe aan de (eventueel zelfgemaakte) aardappelpuree.

Stap 4
Voeg het gehaktmengsel toe aan de ovenschaal. Bedek dit mengsel met de aardappelpuree. Meng het paneermeel met de geraspte kaas en strooi over de aardappelpuree. Bak de ovenschotel in 15 tot 20 minuten af totdat de kaas goudbruin is.

Zelf aardappelpuree maken
Schil de aardappels, snijd deze in blokjes en kook ze vervolgens in 20 minuten gaar. Stamp dan de aardappels fijn en voeg je de opgewarmde melk toe. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Wil je de aardappelpuree extra romig? Voeg dan een klontje roomboter toe.

Geef je waardering

25
rode kool ovenschotel