Misschien wel hét aller-beroemdste dessert uit de Balkan en het Midden-Oosten: Baklava. Baklava is een heerlijk zoet gerecht dat bestaat uit filodeeg en een notenvulling. Maar een verre reis is overbodig, want vanaf nu maak je dit heelijke dessert gemakkelijk zelf. Rudolph deelt het recept voor de lekkerste Baklava. 

Rudolph van Veen

Ingredienten

36
Porties

Baklava

  • 250 g gepelde ongezouten pistachenoten
  • 250 g boter
  • 30 vellen filodeeg
  • 500 g suiker
  • 250 ml water

Extra nodig

  • bakblik van circa 30 x 30 cm

Bereidingswijze

1 uur

Stap 1: 
Verwarm de oven voor op 160 °C. Hak de pistachenoten in de keukenmachine tot fijne stukjes. Smelt de boter. Vet de bakvorm in. Beleg met 15 lagen filodeeg, bestrijk elke laag (of elke 2 lagen) met gesmolten boter. Bestrooi met de pistachenoten en leg hierop weer 15 lagen met boter bestreken filodeegvellen. 

Stap 2: 
Snijd de baklava in de bakvorm in vierkantjes en besprenkel ruim met boter. Bak de baklava circa 35 minuten onderin de oven met boven- en onderwarmte. 

Stap 3: 
Kook een siroop van suiker met water. Giet de suikersiroop over de nog hete, gebakken baklava en laat helemaal afkoelen. 

ONTDEK HIER ALLE ANDERE RECEPTEN UIT RUDOLPH'S EERSTE HULP BIJ BAK-ONGELUKKEN

Geef je waardering

Baklava
Baklava