De voordelen van een 24K account

 • Recepten bewaren
 • Exclusieve content en aanbiedingen
 • Gratis e-books

oliebollen recept

Ga je zelf oliebollen bakken? Lees de gouden tips van de Koning van de oliebollen (jarenlang de nummer 1) en volg hét recept van Hidde de Brabander.

45 min voorbereidingstijd
10 min kooktijd
Oliebollen

Een recept van

Hidde de Brabander

Miniatuurvoorbeeld

De lekkerste oliebollen maak je zelf! Met dit ambachtelijke oliebollen recept van 24Kitchen-chef Hidde de Brabander. Én de gouden oliebollen tips van de Koning van de oliebollen (al jarenlang nummer 1!). 

Bereidingswijze

 1. Smelt de boter.
 2. Verwarm de melk tot handwarm en los de gist, ei en boter erin op.
 3. Roer de bloem en het zout door het beslag en meng goed door.
 4. Wel de rozijnen en krenten circa 30 minuten in warm water.
 5. Schil de appel en snijd in blokjes.
 6. Meng de rozijnen, krenten en de appel door het beslag. Laat het beslag circa 30 minuten rijzen onder een vochtige doek of plastic op een warme plek.
 7. Verwarm de olie voor tot 180 °C.
 8. Doe voordat je het beslag eruit schept eerst de lepel in de olie. Zo komt er een laagje vet omheen en gaat het scheppen van het beslag makkelijker.
 9. Laat de oliebollen 5 tot 6 minuten frituren en vervolgens op een papiertje uitlekken. 

Hoe maak je oliebollen?

De belangrijkste kenmerken van een goede oliebol zijn voornamelijk, lekker luchtig van binnen en krokant van buiten. Verder moet-ie goed gevuld zijn met krenten, rozijnen en appel, of zonder vulling, dat kan natúúrlijk ook. Dit oliebollen recept is traditiegetrouw en een ambachtelijke. Maar hoe kun jij nou zelf de lekkerste oliebollen bakken? Wij hebben de beste tips en tricks voor je verzameld:

 1. Eén van de belangrijkste factoren is de omgevingstemperatuur. Die moet lekker warm zijn voor het maken van oliebollen. Als je dat doel hebt bereikt en aan het bakken slaat, let er dan op dat de oliebollen niet te vet worden.
 2. De meeste oliebollen die thuis gebakken worden zijn (te) vet. Om dit te voorkomen kun je het beste een neutrale olie van goede kwaliteit gebruiken, zoals: zonnebloemolie, arachideolie of slaolie. Oude olie geeft een vieze, vette smaak.

Hoe lang oliebollen bakken?

Oliebollen bak je, afhankelijk van de grootte, zo'n 5 tot 6 minuten. Meestal draaien de bollen zich vanzelf om tijdens het bakken. Gebeurt dit niet, dan kun je ze even helpen met een lepel of schuimspaan. Haal de goudbruine oliebollen uit de olie en laat ze vervolgens goed uitlekken op keukenpapier.

Wat zit er in oliebollen?

Oliebollen bestaan in de basis uit een beslag van melk, bloem, gist, ei en een snufje zout. Eventueel kun je nog wat rozijnen, krenten, appels, sukade of sinaasappelsnippers naar keuze toevoegen. Of niet, dat is helemaal aan jou.

Hoeveel calorieën in oliebollen?

Een oliebol heeft een gewicht van ongeveer 65 gram en bevat zo'n 161 kilocalorieën. Neem je een oliebol met krenten en rozijnen, dan krijg je zo'n 169 kilocalorieën binnen. Met poedersuiker, afhankelijk van de hoeveelheid, bevat de oliebol zo'n 200 tot 250 calorieën.

Meer oliebollen-hacks?

> Oliebollen opwarmen: zo blijven ze lekker krokant!
> Hier haal je de beste oliebollen van 2022

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker