De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

oliebollen recept

Zelf oliebollen maken? Hidde de Brabander (de ongeëvenaarde oliebollen-koning) deelt zijn gouden tips en beproeft oliebollen-recept. Zo bak je thuis de lekkerste bol!

45 min voorbereidingstijd
60 min wachttijd
oliebollen recept

Een recept van

Hidde de Brabander

Miniatuurvoorbeeld

"De lekkerste oliebollen maak je zelf! Met mijn klassieke oliebollenrecept maak je de hele familie blij. Ook geef ik je tips voor het maken van luchtig oliebollenbeslag, baktips, welke olie je het beste kunt gebruiken en een aantal leuke variaties."

Bereidingswijze

Oliebollen recept

  1. Wel de rozijnen en krenten circa 30 minuten in warm water.

  2. Smelt de boter. Verwarm in een aparte pan de melk tot handwarm en los de gist, ei en gesmolten boter erin op. Roer de bloem en het zout door het beslag en meng goed door.

  3. Schil de appel en snijd in blokjes. Meng de gewelde rozijnen, krenten en de appel door het beslag. Laat het beslag circa 30 minuten rijzen onder een vochtige doek of plastic op een warme plek.

  4. Verwarm de olie voor tot 180 °C.

  5. Doe voordat je het beslag eruit schept eerst de lepel in de olie. Zo komt er een laagje vet omheen en gaat het scheppen van het beslag makkelijker.

  6. Laat de oliebollen 5 tot 6 minuten frituren en vervolgens op een papiertje uitlekken. 

Hoe maak je de lekkerste oliebollen?

De belangrijkste kenmerken van een goede oliebol zijn voornamelijk, lekker luchtig van binnen en krokant van buiten. Verder moet-ie goed gevuld zijn met krenten, rozijnen en appel, of zonder vulling, dat kan natúúrlijk ook.

Miniatuurvoorbeeld

Wat zit er in oliebollen?

Oliebollen bestaan in de basis uit een beslag van melk, bloem, gist, ei en een snufje zout. Eventueel kun je nog wat rozijnen, krenten, appels, sukade of sinaasappelsnippers naar keuze toevoegen. Of niet, dat is helemaal aan jou.

deeg rijzen

Luchtige oliebollen bakken

Voor luchtige oliebollen zorg je voor goede kwaliteit patentbloem die je vooraf zeeft (geen klontjes!), de gist moet vers zijn en de melk lauwwarm. Lastly: geef het oliebollenbeslag de tijd om te rijzen en zorg ervoor dat de olie op temperatuur is. Te koude olie zorgt voor een vette, zware oliebol. 

verse gist instantgist droge gist

Oliebollen: omgevingstemperatuur

Eén van de belangrijkste factoren is de omgevingstemperatuur. Die moet lekker warm zijn voor het maken van oliebollen. Als je dat doel hebt bereikt en aan het bakken slaat, let er dan op dat de oliebollen niet te vet worden.

Miniatuur

Oliebollen bakken: welke olie gebruik ik?

De meeste oliebollen die thuis gebakken worden zijn (te) vet. Om dit te voorkomen kun je het beste een neutrale olie van goede kwaliteit gebruiken. De beste soort olie voor oliebollen bakken: zonnebloemolie, arachideolie of slaolie. Oude olie geeft een vieze, vette smaak.

Miniatuurvoorbeeld

Hoe lang oliebollen bakken?

Oliebollen bak je, afhankelijk van de grootte, zo'n 5 tot 6 minuten. Meestal draaien de bollen zich vanzelf om tijdens het bakken. Gebeurt dit niet, dan kun je ze even helpen met een lepel of schuimspaan. Haal de goudbruine oliebollen uit de olie en laat ze vervolgens goed uitlekken op keukenpapier.

oliebollen bakken

Oliebollen vormen: hoe maak je ze mooi rond?

Gebruik een ijsschep! Dompel de schep in water voor elke bol om te voorkomen dat het beslag blijft plakken en laat de bal direct in de olie vallen. Tip: bak een proefoliebollen om de smaak en textuur te controleren. Het beslag moet dik genoeg zijn om zijn vorm te behouden, en soepel genoeg om luchtig te worden tijdens het bakken.

roomijs

Hoeveel calorieën in oliebollen?

Een oliebol heeft een gewicht van ongeveer 65 gram en bevat zo'n 161 kilocalorieën. Neem je een oliebol met krenten en rozijnen, dan krijg je zo'n 169 kilocalorieën binnen. Met poedersuiker, afhankelijk van de hoeveelheid, bevat de oliebol zo'n 200 tot 250 calorieën.

Oliebol

Kun je oliebollen opwarmen?

Je kunt overgebleven oliebollen tot leven wekken en een krokant jasje te geven door ze kort op te warmen. Onze voorkeur gaat uit naar de oven of airfryer, hierdoor krijgt de bol weer een krokant korstje. Dus, oliebollen in een voorverwarmde oven op 145°C voor 5 minuten of in de Airfryer op 180 graden voor 3 minuten.

Oliebollen opwarmen

Kun je oliebollen bewaren?

Je kunt oliebollen bewaren. Laat de verse oliebollen eerst goed afkoelen voordat je er iets mee doet. Verpak ze daarna luchtdicht buiten de koelkast. Zo blijven ze 2 dagen goed. Wil je oliebollen langer bewaren? Dan kun je ze tot 2 maanden invriezen.

Miniatuur

Oliebollen met zelfrijzendbakmeel maken

Oliebollen met zelfrijzend bakmeel zijn een goede optie als je tijd wilt besparen. Je vervangt dan de gist door zelfrijzendbakmeel en heb je geen rijstijd. Houd er rekening mee dat gist niet alleen erg bepalend is voor de smaak maar ook voor extra luchtigheid zorgt - dit is minder met zelfrijzendbakmeel.

meel

Hartige oliebollen maken

Hartige oliebollen? Jazeker! Je kunt hiermee eindeloos variëren. Probeer bijvoorbeeld dit recept voor hartige oliebollen met mozzarella en cherrytomaatjes. Of hartige oliebollen met zalm en doperwten

Italiaanse oliebollen

Glutenvrije oliebollen

Glutenvrije oliebollen maken? Vervang de bloem in dit recept dan voor glutenvrije bloemmix. Je kunt de oliebollen verder op dezelfde manier bereiden. Probeer het recept hieronder.

glutenvrije oliebollen

Vegan oliebollen

Voor vegan oliebollen vervang je de melk voor een melkalternatief als amandelmelk of havermelk. De boter vervang je door plataardige margarine. Probeer het recept hieronder.

vegan oliebollen

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker