De lekkerste oliebollen bak je gewoon thuis! Met dit ambachtelijke oliebollen recept van 24Kitchen's chef Hidde de Brabander. Én de gouden oliebollen tips van de Koning van de oliebollen (jarenlang nummer 1!). 

Hidde de Brabander

De beste oliebollen bak je zelf

Dat Arnold Kabbedijk van Meesterbakker Voskamp in Spijkenisse de lekkerste oliebollen kan bakken, heeft hij wel bewezen toen hij in 2010, 2015 én 2016 tot nummer 1 werd gekozen bij de oliebollentest van het AD. Met een dikke 9,9 kwam hij - met evenveel trots - op de 2e plek terecht. De belangrijkste kenmerken van Voskamp’s oliebollen: lekker luchtig van binnen en krokant van buiten. Verder is hij goed gevuld met krenten, rozijnen en appel, of zonder vulling, dat kan ook. Het oliebollen recept is traditiegetrouw een ambachtelijke. Maar hoe kun jij nou zelf de lekkerste oliebollen bakken? Kabbedijk vertelt wat een oliebol volgens hem maakt of kraakt.

Voordat je begint met oliebollen bakken, begin je niet eens bij het bakken zelf. “Eén van de belangrijkste factoren is de omgevingstemperatuur. Die moet lekker warm zijn voor het maken van oliebollen.” Als je dat doel hebt bereikt en aan het bakken slaat, let er dan op dat de oliebollen niet te vet worden. “De meeste oliebollen die thuis gebakken worden zijn echt te vet.” Daarnaast wil Kabbedijk absoluut geen beslag proeven, want die oliebollen moeten wel goed gaar zijn. “Ook moet de olie goed van kwaliteit zijn. Oude olie geeft een vieze, vette smaak.”

Hoe het dan wel moet deelt de Koning van het oliebollenbakker met zijn eigen gouden tip: “Weeg je grondstoffen altijd nauwkeurig af, gebruik alleen de beste grondstoffen en zorg dat je receptuur goed in balans is.”

Wat een goede oliebol volgens de meesterbakker kenmerkt is “een mooie egale kleur, vulling komt niet buiten de kortst, hij is luchtig en vooral heel lekker”. Waar hij zelf de lekkerste oliebollen heeft gegeven? “De lekkerste oliebollen maak ik natuurlijk zelf en gelukkig delen heel veel klanten deze mening met me.”  

Zijn eigen winnende oliebollen recept verklapt hij natuurlijk niet, die kun je het hele jaar door bij hem bestellen. Gelukkig hebben we zelf ons eigen recept paraat van 24Kitchen’s chef Hidde de Brabander. Of de oliebollen daarmee net zo lekker worden, mag jij bepalen. 

Ingredienten

4
Personen

Oliebollenbeslag

  • 50 g boter
  • 500 ml melk
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 ei
  • 500 g bloem
  • 1 mespuntje zout

Traditionele oliebollen

  • 125 g rozijnen
  • 75 g krenten
  • 1 appel, Jonagold

Bereidingswijze

Totale tijd: 55 minuten

Stap 1:

Smelt de boter, verwarm de melk tot handwarm en los de gist, het ei en de boter erin op.

Stap 2:

Roer de bloem en het zout door het beslag en meng goed door.

Stap 3:

Wel de rozijnen en krenten circa 30 minuten in warm water.

Stap 4:

Schil de appel en snijd in blokjes.

Stap 5:

Meng de rozijnen, krenten en de appel door de helft van het beslag. Laat het beslag circa 30 minuten rijzen onder een vochtige doek of plastic op een warme plek.

Stap 6:

Verwarm de olie voor tot 180 °C.

Stap 7:

Doe voordat je het beslag eruit schept eerst de lepel in de olie. Zo komt er een laagje vet omheen en gaat het scheppen makkelijker.

Stap 8:

Laat de oliebollen 5 tot 6 minuten frituren en vervolgens op een papiertje uitlekken. Je kunt de oliebollen tenslotte bestrooien met poedersuiker.

Het opwarmen en bewaren van gebakken oliebollen

Wie eenmaal een voorraad oliebollen heeft gebakken, eet ze zelden allemáál meteen op. In het kader van ‘wie wat bewaart die heeft wat’, wil je ook wat oliebollen bewaren voor een later moment. Al geeft Arnold Kabbedijk aan dat je ze natuurlijk het best op de dag zelf kunt eten.

Is de oliebol zacht en niet meer zo knapperig, dan kun je de oliebollen makkelijk opwarmen in de oven, legt hij uit. Om de oliebollen goed te bewaren, laat je ze eerst afkoelen. Daarna kun je ze tot twee dagen buiten de koelkast opbergen in een luchtdichte verpakking. Wil je de oliebollen opwarmen, verwarm de oven dan voor op 180-200 graden en bak de oliebollen 3-4 minuten, zonder poedersuiker, af. 

Geef je waardering

3342
Oliebollen