Hou je niet van de superzoete oliebollen? Probeer dan deze hartige Italiaanse oliebol. Hiermee kan je op een heerlijke wijze het nieuwe jaar in gaan.

Rudolph van Veen

Ingredienten

15
Porties

  • 100 g mini-mozarella bolletjes
  • 50 g cherrytomaatjes
  • 50 g olijven
  • 2 bosuien
  • 1/2 bosje oregano
  • 50 g boter
  • 250 ml water
  • 1 zakje gedroogde gist (7 g)
  • 500 g bloem
  • 250 ml prosecco
  • 5 g zout
  • groene kruiden en zeezout om mee te bestrooien

Extra nodig

  • plasticfolie
  • frituurpan met verse olie
  • schuimspaan
  • ijsknijper of een juslepel

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 15 minuten

Snijd de cherrytomaatjes in vieren, de olijven en mini-mozzarella doormidden en de bosuien in dunne ringetjes. Hak de oregano. Meng het garnituur en houd het even apart. 

Smelt de boter. Verwarm het water tot lauwwarm en los de gist hierin op. Voeg de boter en de prosecco toe en roer goed door. 

Doe de bloem in een ruime kom en maak een kuil in het midden. Giet hierin het mengsel met gist toe. Meng vanuit het midden alles door elkaar tot een beslag en voeg dan pas het zout en versgemalen peper toe. Meng tot je een klontvrij beslag hebt, voeg dan het garnituur toe en meng goed door.  

Dek af met plasticfolie en laat het beslag 30-45 minuten op kamertemperatuur rijzen. Het volume van het beslag zal door het rijzen verdubbelen, dus gebruik een kom die groot genoeg is.  

Verhit verse olie in een frituurpan tot 170 °C. Schep met een natte ijslepel het beslag in de hete olie. Bak een aantal oliebollen tegelijk in ongeveer 6 minuten rondom gaar. 

Laat de hartige oliebollen even uitlekken op keukenpapier en bestrooi voor het opdienen met versgehakte groene kruiden en nog wat zeezout. 

Wil je de rest van de recepten van 24Kitchen Feestdagen met Rudolph zien? Check snel dit handige overzicht > BEKIJK

Geef je waardering

74
Italiaanse oliebollen
Italiaanse oliebollen