Helaas kunnen we geen wonderen verrichten: oliebollen smaken nu eenmaal het lekkerste als ze dampend uit het vet komen. Dan zijn ze krokant van buiten, zacht van binnen en het liefst versierd met een boel krenten. 

Op het moment dat een oliebol afkoelt, wordt-ie hard en droog. Dit is te wijten aan het zetmeel in het deeg dat het vocht opneemt, en dit proces laat zich helaas niet stoppen. Wel kunnen we het proces vertragen, en (deels) terugdraaien. Dus: hoe reanimeer ik een oliebol? Door 'm goed te verpakken en weer op te warmen.

Oliebollen bewaren

Laat de verse oliebollen eerst goed afkoelen voordat je er iets mee doet. Verpak ze daarna luchtdicht buiten de koelkast. Wil je oliebollen langer bewaren? Dan kun je ze tot 2 maanden invriezen. Mocht je ze uit de vriezer willen eten: laat ze dan eerst volledig ontdooien voordat je ze weer opwarmt.

Oliebollen opwarmen

Door een oliebol op te warmen laat het zetmeel (een deel) van het opgenomen vocht los en wordt de bol zachter. Dit kan in de oven of in de magnetron.

In de oven of magnetron

Onze voorkeur gaat uit naar de oven, hierdoor krijgt de bol weer een krokant korstje. Dus, oliebollen in een voorverwarmde oven op 145 graden Celsius voor 5 minuutjes of opwarmen in de magnetron: 2 minuten op 850 watt. 

Oliebollen in de airfryer

Naast de oven en magnetron kregen we de tip om de Airfryer tevoorschijn te halen. Niet voor het maken van oliebollen (hier komt toch echt vet bij kijken), maar om ze op te warmen. Dit doe je door de oliebollen in de Airfryer te stoppen op 150 graden voor 3 minuten.