Rudolph van Veen

Ingredienten

24
Porties

Oliebollenbeslag

  • 50 g boter
  • 500 ml melk
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 ei
  • 500 g bloem
  • 1 mespuntje zout

Traditionele oliebollen

  • 125 g rozijnen
  • 75 g krenten
  • 1 appel, Jonagold

Zalmholiebollen (Hartige oliebollen)

  • 1 bosui
  • 125 g gerookte zalm
  • 2 takjes munt
  • 75 g diepvriesdoperwten

Extra nodig

  • 2 l olie om in te frituren
  • 2 natte theedoeken
  • ijsknijper
  • keukenpapier
  • poedersuiker om te bestuiven

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 15 minuten

Oliebollenbeslag

Smelt de boter. Verwarm de melk tot handwarm. Los de gist, het ei en de boter erin op. Roer de bloem en het zout door het beslag en meng goed door.

Traditionele oliebollen

Wel de rozijnen en krenten circa 30 minuten in warm water. Schil de appel en snijd in blokjes. Meng de rozijnen, krenten en de appel door de helft van het beslag. Laat het beslag circa 30 minuten rijzen onder een vochtige doek.

Holiebollen (Hartige oliebollen)

Snijd de bosui in ringen. Snijd de zalm in kleine stukjes. Pluk en hak de munt. Meng de bosui, zalm, munt en de doperwten door het beslag. Breng op smaak met een beetje zout. Laat het beslag circa 30 minuten rijzen onder een vochtige doek.

Verhit de olie tot 180 ºC. Roer beide beslagen door. Houd een ijsknijper in de hete olie om plakken van het deeg te voorkomen en schep met de ijsknijper bollen beslag in de olie. Bak ze in circa 6 minuten om en om goudbruin en gaar. Laat de oliebollen en holiebollen uitlekken op keukenpapier. Bestuif de traditionele oliebollen voor het serveren met poedersuiker. En bestrooi de holiebollen met grof zeezout.

Geef je waardering

495
Traditionele oliebollen en zalmholiebollen (hartige oliebollen)