De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

libanese falafel met tahinisaus

In aflevering 1 van Wat De Boer Niet Kent Seizoen 2 maakt de Libanese kok falafel!

60 min kooktijd
Libanese falafel met tahinisaus

Een recept van

Bereidingswijze

Laat de kikkererwten en de tuinbonen een nacht in verschillende bakjes weken. Laat de volgende dag de tuinbonen uitlekken en spoel ze af met water. Laat de tuinbonen een beetje drogen in een vergiet en doe ze daarna in de keukenmachine voor ongeveer 2 minuten totdat het mengsel eruitziet als kleine broodkruimels. Doe het mengsel in een grote kom.

Spoel ondertussen de kikkererwten af en droog ze net als de tuinbonen. Doe ze in de keukenmachine totdat er eenzelfde mengsel ontstaat als de tuinbonen. Doe het bovenop de tuinbonen in de kom. Doe de knoflook, ui, peterselie, koriander, komijn, zout, pepers en bloem een paar minuten in de keukenmachine totdat er een pasta ontstaat.

Doe de pasta bij het mengsel van de tuinbonen en de kikkererwten en kneed alles tot er een soort deeg ontstaat. Als het een beetje droog aanvoelt, doe er dan een beetje water bij en kneed het nogmaals. Proef het mengsel om te controleren of de smaak goed in balans is.

Voordat de falafel gefrituurd wordt, sprenkel er een beetje baking soda overheen en laat het 15 minuten rusten in de koelkast. Als het mengsel klaar is, verhit dan de olie. Maak met behulp van een falafel-lepel, een ijsbolletjestang, twee normale eetlepels of met de hand balletjes van het mengsel en frituur de falafel in de pan met olie. De falafel kan ook in de oven gebakken worden. Leg de balletjes dan op een licht geoliede bakplaat en bak af in 7-10 minuten op 200 °C.

Bereiding van de de tahini saus

Meng de ingrediënten in de blender tot er een homogene textuur ontstaat, als een soort yoghurt.

Serveren

Eet de falafelballetjes in een pitabroodje en serveer de tahinisaus erbij. Garneer met wat peterselie en tomaat, munt, komkommer en meiraap.

… dat eet hij niet. Is dit oud-Hollandse spreekwoord nog steeds van toepassing? 

In Wat De Boer Niet Kent gaan koks uit alle windstreken de uitdaging aan om onze nuchtere boerengezinnen eens wat anders voor te schotelen dan de Hollandse pot. Een week lang wordt de keuken van de boer overgenomen door hobbykoks en professionele chefs uit andere culturen. Zo krijgen de boeren bijvoorbeeld Surinaamse roti op maandag, Japanse teriyaki op dinsdag, Marokkaanse tajine op woensdag: lukt het de koks de culinaire horizon van de boer te verbreden? Of houdt het boerengezin het voortaan weer veilig bij een AVG'tje?
 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker