Ovenpasta is één van onze favoriete gerechten, want het is eenvoudig te bereiden, maar vooral ontzettend lekker. Deze versie maak je in kleine bakjes, waardoor het net hartige gebakjes zijn. Superfeestelijk, toch?

Job en Perry

Ingredienten

4
Personen

  • 650 g verse spinazie
  • 200 g pancetta
  • 600 ml melk
  • 30 g roomboter + extra voor invetten schaal
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 40 g bloem
  • 200 g Pecorino
  • zout
  • 1 tl cayennepeper
  • 400 g rigatoni
  • 1 1/4 citroen

Extra nodig

  • kleine hittebestendige bakjes
  • keukenmachine

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 30 minuten

1. Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.

2. Blancheer 600 gram van de spinazie in het kokende water. Schep eruit, spoel koud en laat uitlekken. Druk eventueel droog met een droge theedoek. Hak de spinazie fijn in de keukenmachine.

3. Snijd de pancetta in kleine stukjes. Bak in een koekenpan knapperig en goudbruin. Laat uitlekken in een vergiet en vang het vet op.

4. Verwarm de melk in een steelpannetje. Laat in een andere steelpan de 30 gram boter smelten, doe het spekvet bij de boter. Pel en snijd de knoflook en sjalot heel fijn en voeg toe aan de boter. Fruit de sjalot en knoflook, zonder ze te laten kleuren.

5. Voeg de bloem toe en laat de roux al omscheppend op laag vuur garen (de roux is eerst korrelig en is gaar wanneer hij weer een beetje gaat ‘lopen’).

6. Schenk de melk er beetje voor beetje bij en roer met een garde tot een gladde saus.

7. Rasp de helft van de pecorino en roer door de bechamel. Breng op smaak met zout en cayennepeper, voeg de spinazie toe, breng op smaak met zout en roer goed.

8. Rasp de schil van 1 citroen. Voeg toe aan de bechamel, samen met het sap van de citroen.

9. Vet vier hittebestendige bakjes in met boter. Zet de pastabuisjes strak tegen elkaar aan rechtop in de ingevette ovenschaaltjes.

10.Schep de saus erover zodat de buisjes gevuld worden. Zet 30-45 minuten in de voorverwarmde oven tot de pasta gaar is.

11. Haal de pasta uit de oven en laat afkoelen tot circa 50 °C.

12.Snijd de randen los en stort de pasta uit de vorm op een bord.

13. Maak de rest van de spinazie aan met het sap van ¼ citroen. Snijd de schil van ¼ citroen in dunne reepjes.

14. Leg de pasta op een bord, bestrooi met het pancettakruim, pecorino, citroenzest en citroensap. Serveer met de spinaziesalade.

Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten en video's bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag?

Geef je waardering

147
Ovenpasta met spinaziebechamel, pancetta en pecorino
Ovenpasta met spinaziebechamel, pancetta en pecorino