Kort gegaarde zalm met geglaceerde witlof

13
Gemiddeld

Bereidingswijze

45 minuten totale tijd

’s Middags voorbereiden:

Witte wijnsaus
Pel en snipper de sjalotten. Smelt de boter in een pan en fruit de sjalotten glazig. Blus af met witte wijn en visbouillon en laat circa 5 minuten inkoken. Schenk de slagroom erbij en laat in 5 minuten inkoken tot saus dikte. Breng op smaak met gemalen peper en korianderzaadjes en eventueel een beetje zeezout. Pureer de saus met de staafmixer en schenk door een zeef.

Zalm
Pel en snijd de knoflook fijn en meng door de olijfolie. Snijd de zalmfilet in rechte plakjes van circa 5 millimeter dik. Bestrijk een bakplaatje met de olie en leg de plakjes zalm erop. Bedek alles goed met de knoflookolie en laat minstens 15 minuten marineren.

Bosuitjes
Blancheer de bosuitjes circa 30 seconden in kokend water met zout en spoel ze direct af met koud water. Dep ze droog en wentel ze door olijfolie.

’s Avonds afmaken:

Witlof
Halveer de stronkjes witlof over de lengte. Verhit olijfolie in een antiaanbakpan en smelt de boter erin. Rooster de witlof in 2-3 minuten goudbruin. Voeg de honing en het sap en rasp van een halve sinaasappel toe en laat de witlof in 3-4 minuten gaar worden.

Zalm afmaken
Verwarm de oven voor op 90 °C. Gaar de zalm circa 3 minuten in de oven.

Bosui grillen
Verwarm een grillpan en gril de bosui in 2 minuten om en om bruin gestreept.

Witte wijnsaus
Verwarm de witte wijnsaus en maak de saus schuimig met de staafmixer.

Opmaak bord
Verdeel 2 halve stronkjes witlof over het bord. Rangschik daar de plakjes zalm en bosui over en lepel er vocht van de witlof over. Schep wat schuim langs de witlof en schenk vocht van de witlof ernaast.

TIP: je kunt i.p.v. honing en sinaasappel ook duindoornsiroop gebruiken. Dit is te koop bij natuurwinkels.

Een wereldblend Chardonny & Roussanne

Twee witte druiven die het samen erg goed doen zijn Chardonnay en Roussanne. Chardonnay is een echte wereldburger en voelt zich overal thuis. Warm, koud, hoog, laag, Chardonnay kan het aan. Roussanne (afkomstig uit de Franse Rhône) is kieskeuriger. De druiven samen zijn ze een ware smaakbom waarin je je zalm graag zult laten zwemmen! Extra fijn is dat deze blend tegenwoordig steeds meer gemaakt wordt in met name het zuiden van Frankrijk. Onder de categorie Vin de Pays d’Oc is hij goed verkrijgbaar bij zowel de supermarkt, wijnspeciaalzaak en de slijter.

Ingredienten

4
Personen

Witte wijnsaus

  • 3 sjalotten
  • 1 el roomboter
  • 150 ml droge witte wijn
  • 125 ml visbouillon
  • 250 ml slagroom
  • witte peper uit de molen
  • korianderzaad uit de molen

Zalm

  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml olijfolie
  • 500 g verse zalmfilet aan stuk

Bosui

  • 8 bosuitjes
  • 4 el olijfolie

Witlof

  • 4 kleine stronkjes witlof
  • 0.5 el roomboter
  • 6 el honing
  • 1 sinaasappel
  • 1 el olijfolie

Extra nodig

  • staafmixer
Geef je waardering
13