De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

Hertenbiefstuk met wildsaus

Hertenbiefstuk met wildsaus is een smaakvol hoofdgerecht voor het kerstdiner. Niet moeilijk en je maakt gegarandeerd indruk!

30 MIN
hertenbiefstuk met wildsaus

Hertenbiefstuk met wildsaus: hét recept voor wie indruk wil maken op familie en/of vrienden (tip voor het kerstdiner!). En het allerleukste is dat het absoluut niet moeilijk is om te maken.

Estée Strooker

Bereidingswijze

Wildsaus

  1. Pel en snipper de ui. Pel en halveer de knoflook en kneus de jeneverbes.
  2. Karamelliseer de suiker met 1 eetlepel water in een koekenpan.
  3. Blus de karamel af met de balsamicoazijn, 200 ml rode wijn en 200 ml water.
  4. Voeg de tijm, rozemarijn, ui, knoflook en jeneverbes toe. Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en roer door.
  5. Kook de saus tot de helft in en snijd de ontbijtkoek in blokjes. Zeef de saus, voeg de ontbijtkoek toe en roer tot de ontbijtkoek is opgelost.
  6. Breng de saus op smaak met zout en peper. Giet de saus in een schaaltje, dek af en zet apart. 

Hertenbiefstuk

  1. Verhit olie op hoog vuur in de koekenpan die je voor de saus hebt gebruikt. Dep het vlees droog en bestrooi met zout en peper.
  2. Leg de hertenbiefstukken in de pan en bak ze aan de onderkant in circa 3 minuten goudbruin.
  3. Voeg de boter toe en draai de biefstukken om. Bak de andere kant in circa 3 minuten goudbruin.
  4. Haal de biefstukken uit de pan en leg ze op een bord.
  5. Giet het braadvet weg en blus de pan af met de resterende wijn. Breng aan de kook en voeg toe aan de wildsaus.
  6. Dek het bord af met aluminium folie. Laat het vlees circa 5 minuten rusten.
  7. Verwarm ondertussen weer de saus in de koekenpan.
  8. Snijd het vlees tegen de draad in.

Hoe bereid je hertenbiefstuk?

Hertenbiefstuk bakken is eigenlijk heel simpel. Een paar handige tips en weetjes:

  1. Hertenbiefstuk is mager vlees. Dus het is een kwestie van kort bakken en vooral lang laten rusten.
  2. Bestrooi het vlees rijkelijk met peper en zout. Het heeft flink wat smaak nodig.
  3. Zorg dat je pan gloeiendheet is. Je kunt het vlees bakken in olie zoals in het recept hieronder of in boter. Nadeel is wel dat boter snel verbrandt. Dreigt dat te gebeuren? Voeg simpelweg wat koude klontjes boter toe. 
  4. Wil je het vlees extra mooi hebben? De truc is arroseren. Met deze bereidingstechniek bedruip je de hertenbiefstuk met de boter uit de pan zodat het ook van boven hitte krijgt.

Hoe smaakt hertenbiefstuk?

Hertenbiefstuk is wild vlees en heeft daardoor een meer uitgesproken smaak dan een runderbiefstuk. Het vlees is donkerrood en erg mals en sappig. 

Wat is lekker bij hertenbiefstuk?

Wild vlees is razendpopulair in de wintermaanden. Ze serveren het vlees dan ook vaak met groenten uit het winterseizoen. Denk daarbij aan: spruiten, een romige pastinaakpuree, geglaceerde worteltjes of paddenstoelen. 

Welke saus bij hertenbiefstuk?

Wat perfect samen gaat met hertenbiefstuk is een wildsaus. Geen liefhebber van wildsaus? Een champignonroomsaus, pepersaus of rode wijnsaus zijn ook prima opties. 

Is hertenbiefstuk gezond?

Jazeker, hertenbiefstuk is een mager en verantwoord stukje vlees. Het vlees zit vol met omega 3, ijzer en eiwitten. 

Welke wijn bij hertenbiefstuk?

Ga voor rood! En dan liefst een carmenère. Ook lekker hierbij; een klassieke Bordeaux of merlot.

Wil jij je gezin gevarieerd, lekker en gezond te eten geven? Weet jij soms ook niet meer wat je nu weer klaar moet maken voor het avondeten? Wil jij ook binnen een half uurtje een smakelijk gerecht op tafel hebben staan? Houd je niet van dure en ingewikkelde ingrediënten? Of kan je wel wat kooktips gebruiken?

Kijk dan naar De Makkelijke Maaltijd waarin 24Kitchen-chefs Hugo, Miljuschka, Roberta, Danny en Estée je helpen met heerlijke recepten voor de doordeweekse maaltijd. Altijd gezond, snel en lekker! 

Kan je niet wachten tot de volgende uitzending? Doe dan hier meteen inspiratie op voor meer makkelijke recepten

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker