Hertenbiefstuk met wildsaus: hét recept voor wie indruk wil maken op familie en/of vrienden (tip voor het kerstdiner!). En het mooie: het is absoluut niet moeilijk om te maken en zo klaar. 24Kitchen's chef Estée Strooker laat zien hoe je de hertenbiefstuk bakt. Bruin krokant en perfect rosé van binnen.

Estée Strooker

Hertenbiefstuk bakken: zo doe je dat

Hertenbiefstuk bakken is eigenlijk heel makkelijk. Lees de tips van Estée en je bent verzekerd van een prachtig stukje vlees op tafel.

  • Hertenbiefstuk is mager vlees: kwestie van kort bakken en vooral lang laten rusten.
  • Bestrooi het vlees van tevoren rijkelijk met peper en zout: het heeft flink wat smaak nodig.
  • Zorg dat je pan gloeiendheet is. 
  • Je kunt het bakken starten in olie zoals in het recept hieronder. Wanneer je - zoals Estée in de video - de jus in dezelfde pan maakt, begin je met boter. Nadeel daaraan is dat boter snel verbrandt. Dreigt dat te gebeuren? Vroeg simpelweg wat koude klontjes boter toe.
  • Wanneer mag de hertenbiefstuk in de pan (met boter)?Als de bellen in de boter verdwijnen en de boter een beetje lichtbruin kleurt. Goed opletten dus.
  • Je mag de pan een beetje walsen; als je het maar op het vuur houdt (je mag geen hitte verliezen)
  • Wil je het vlees extra mooi hebben? De truc is arroseren: blijf de biefstuk bedruipen met de boter zodat het ook van boven hitte krijgt.

En misschien wel Estée's belangrijkste tip: laat de hertenbiefstuk lang rusten in aluminiumfolie, zodat het vlees goed kan ontspannen en heerlijk rosé op het bord komt.

Meer inspiratie voor het kerstdiner vind je hier! >

Ingredienten

4
Personen

Wildsaus

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 jeneverbes
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 2 el balsamicoazijn
  • 250 ml rode wijn
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 runderbouillonblokje
  • 2 plakjes ontbijtkoek
  • zout
  • versgemalen peper

Hertenbiefstuk

  • olie
  • 4 hertenbiefstukjes à 150 g per stuk
  • 2 el boter

Bereidingswijze

Totale tijd: 30 minuten

Wildsaus

Stap 1:

Pel en snipper de ui. Pel en halveer de knoflook en kneus de jeneverbes.

Stap 2:

Karamelliseer de suiker met 1 eetlepel water in een koekenpan.

Stap 3:

Blus de karamel af met de balsamicoazijn, 200 ml rode wijn en 200 ml water.

Stap 4:

Voeg de tijm, rozemarijn, ui, knoflook en jeneverbes toe. Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en roer door.

Stap 5:

Kook de saus tot de helft in en snijd de ontbijtkoek in blokjes. Zeef de saus, voeg de ontbijtkoek toe en roer tot de ontbijtkoek is opgelost.

Stap 6:

Breng de saus op smaak met zout en peper. Giet de saus in een schaaltje, dek af en zet apart. 

Hertenbiefstuk bakken

Stap 1:

Verhit olie op hoog vuur in de koekenpan die je voor de saus hebt gebruikt. Dep het vlees droog en bestrooi met zout en peper.

Stap 2:

Leg de hertenbiefstukken in de pan en bak ze aan de onderkant in circa 3 minuten goudbruin.

Stap 3:

Voeg de boter toe en draai de biefstukken om. Bak de andere kant in circa 3 minuten goudbruin.

Stap 4:

Haal de biefstukken uit de pan en leg ze op een bord.

Stap 5:

Giet het braadvet weg en blus de pan af met de resterende wijn. Breng aan de kook en voeg toe aan de wildsaus.

Stap 6:

Dek het bord af met aluminium folie. Laat het vlees circa 5 minuten rusten.

Stap 7:

Verwarm ondertussen weer de saus in de koekenpan. Snijd het vlees tegen de draad in.

Noot: in de video keert Estée Strooker het proces om: eerst de hertenbiefstuk bakken (in boter) en vervolgens de wildsaus maken in dezelfde pan. Welke volgorde je kiest: het resultaat is even heerlijk! 

Wat serveer je bij de hertenbiefstuk?

Bekijk hier bijpassende recepten.

Wijntip

Ga voor rood! En dan liefst een rijpe Chileense wijn gemaakt van Carmenère (de huisdruif van Chili). Ook lekker hierbij; een klassieke Bordeaux wijn die gemaakt is van vooral Merlot. St. Emilion bijvoorbeeld of een gulle rode wijn uit het Rhône gebied, Vacqueras of Gigondas.

Geef je waardering

1501
hertenbiefstuk met wildsaus