Wildsaus
Stap 1:
Pel en snipper de ui. Pel en halveer de knoflook en kneus de jeneverbes.
Stap 2:
Karamelliseer de suiker met 1 eetlepel water in een koekenpan.
Stap 3:
Blus de karamel af met de balsamicoazijn, 200 ml rode wijn en 200 ml water.
Stap 4:
Voeg de tijm, rozemarijn, ui, knoflook en jeneverbes toe. Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en roer door.
Stap 5:
Kook de saus tot de helft in en snijd de ontbijtkoek in blokjes. Zeef de saus, voeg de ontbijtkoek toe en roer tot de ontbijtkoek is opgelost.
Stap 6:
Breng de saus op smaak met zout en peper. Giet de saus in een schaaltje, dek af en zet apart.
Hertenbiefstuk bakken
Stap 1:
Verhit olie op hoog vuur in de koekenpan die je voor de saus hebt gebruikt. Dep het vlees droog en bestrooi met zout en peper.
Stap 2:
Leg de hertenbiefstukken in de pan en bak ze aan de onderkant in circa 3 minuten goudbruin.
Stap 3:
Voeg de boter toe en draai de biefstukken om. Bak de andere kant in circa 3 minuten goudbruin.
Stap 4:
Haal de biefstukken uit de pan en leg ze op een bord.
Stap 5:
Giet het braadvet weg en blus de pan af met de resterende wijn. Breng aan de kook en voeg toe aan de wildsaus.
Stap 6:
Dek het bord af met aluminium folie. Laat het vlees circa 5 minuten rusten.
Stap 7:
Verwarm ondertussen weer de saus in de koekenpan. Snijd het vlees tegen de draad in.
Noot: in de video keert Estée Strooker het proces om: eerst de hertenbiefstuk bakken (in boter) en vervolgens de wildsaus maken in dezelfde pan. Welke volgorde je kiest: het resultaat is even heerlijk!
Wat serveer je bij de hertenbiefstuk?
Bekijk hier bijpassende recepten.
Wijntip
Ga voor rood! En dan liefst een rijpe Chileense wijn gemaakt van Carmenère (de huisdruif van Chili). Ook lekker hierbij; een klassieke Bordeaux wijn die gemaakt is van vooral Merlot. St. Emilion bijvoorbeeld of een gulle rode wijn uit het Rhône gebied, Vacqueras of Gigondas.