Dit zachte, zoete witbrood wordt vooral gegeten rond feestdagen als Pasen of Kerst en is met recht een feestbrood te noemen. Waarom? Dat wordt allemaal duidelijk na de eerste hap. Bekijk hier het recept van bakker Lex.

Rudolph van Veen

Ingredienten

2
Porties

  • 800 g bloem
  • 40 g verse gist
  • 400 ml volle melk
  • 150 g suiker
  • 16 g zout
  • 1 citroen
  • 100 g boter
  • 1 ei

Extra nodig

  • mixer

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur en 45 minuten

Voordeeg

Meng de helft van de bloem, gist, 300 ml melk en de helft van de suiker in de mixer tot een egaal deeg. Laat het deeg in een kom afgedekt met een vochtige theedoek circa 60 minuten rijzen

Deeg

Stap 1:
Voeg het voordeeg weer toe aan de mixer. Voeg de rest van de bl­oem, rest van de melk en de suiker, zout en de rasp van de citroen toe en laat de mixer circa 10 minuten draaien. Voeg de boter toe en meng door tot een egaal deeg. Verdeel het deeg in twee gelijke helften en vorm er twee mooie bollen van. Laat de deegbollen circa 30 minuten rijzen.

Stap 2:
Verwarm de oven voor op 210
°C. Vorm de twee deegbollen tot twee langwerpige broden. Snijd de uiteinden in drie punten uiteen, die je dan zijwaarts omkrult. Bestrijk het brood met losgeklopt ei en snijd er met een scherp mes figuren in. Laat de broden afgedekt met een theedoek nog circa 30 minuten rijzen.

Stap 3:
Bak de duivekater in de oven in circa 20-30 min goudbruin en gaar.

Ontdek hier alle andere recepten uit Rudolph's Bakery: De Bakfiets 

Geef je waardering

92
Duivekater
Duivekater (verticaal)