De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

duivekater

Dit zachte, zoete witbrood wordt vooral gegeten rond feestdagen als Pasen of Kerst en is met recht een feestbrood te noemen. Waarom? Dat wordt allemaal duidelijk na de eerste hap.

30 min voorbereidingstijd
135 min kooktijd
Duivekater

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

"Dit heerlijke zachte brood heet Duivekater. Het is echt heel lekker om zelf te maken, bijvoorbeeld bij een feestelijke brunch."

Bereidingswijze

Voordeeg

  1. Meng de helft van de bloem, gist, 300 ml melk en de helft van de suiker in de mixer tot een egaal deeg. Laat het deeg in een kom afgedekt met een vochtige theedoek circa 60 minuten rijzen

Deeg

  1. Voeg het voordeeg weer toe aan de mixer. Voeg de rest van de bl­oem, rest van de melk en de suiker, zout en de rasp van de citroen toe en laat de mixer circa 10 minuten draaien. Voeg de boter toe en meng door tot een egaal deeg. Verdeel het deeg in twee gelijke helften en vorm er twee mooie bollen van. Laat de deegbollen circa 30 minuten rijzen.

  2. Verwarm de oven voor op 210°C. Vorm de twee deegbollen tot twee langwerpige broden. Snijd de uiteinden in drie punten uiteen, die je dan zijwaarts omkrult. Bestrijk het brood met losgeklopt ei en snijd er met een scherp mes figuren in. Laat de broden afgedekt met een theedoek nog circa 30 minuten rijzen.

  3. Bak de duivekater in de oven in circa 20-30 min goudbruin en gaar.

In Rudolph's Bakery: De Bakfiets reist de 24Kitchen-chef door heel Nederland om de geheimen van van streekproducten te ontdekken. Bakkers uit de meest pittoreske plaatsjes uit ons land vertellen over de bijzondere achtergronden van de koeken, taarten en broden. En Rudolph trakteert hen op een eigen gerecht. 

Van nog draaiende molens tot kloosters en van havens tot boomgaarden. Rudolph fietst overal langs met zijn letterlijke bakfiets. Je leest het goed: de bakfiets is uitgerust met alles wat een bakker nodig heeft. Ideaal om in het zomerzonnetje bolussen, worstenbroodjes, luilakbollen, suikerbroden en nog veel meer streeklekkernijen te bakken. 

Kijk elke werkdag om 15:00 én 17:00 naar Rudolph's Bakery: de Bakfiets op 24Kitchen

24K_RB_BAKFIETS_KEYART_Horizontaal.jpg

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker