Wat is een high wine?

Bij een high wine wordt de thee vervangen door wijn en zijn de hapjes vooral hartig, niet zo veel zoet. Ook wordt de high wine meestal iets later op de dag gehouden: zo rond borreltijd. Met wat flessen wijn en lekkere hapjes is de basis gelegd! Maar hoe pak je het organiseren van een high wine aan? Wij helpen je op weg met wat handige tips.

Zo pak je het aan

 • Belangrijke vraag: wat voor hapjes ga je op tafel zetten?! Ga voor kleine hapjes, het is niet de bedoeling dat alle gasten na één hapje al genoeg hebben. Beetje zonde. Kies bijvoorbeeld voor bruschetta, mini quiche, stokbrood met smeersels en kaasjes, bitterballen, nachos… Alles is mogelijk!

Tip: scroll snel verder voor inspiratie voor de lekkerste borrelhapjes.

 • Ook geen onbelangrijke vraag bij een high wine: welke wijnen ga je schenken? Je kan ervoor kiezen om er een proeverij van te maken: verschillende rondes met verschillende wijnen.
 • Je kan het natuurlijk ook iets makkelijker houden door één wijn te kiezen (of bijvoorbeeld één wit, één rosé en één rood) en die de hele avond te schenken. Het gaat natuurlijk uiteindelijk om de gezelligheid en dat komt (met welke wijn dan ook) meestal wel goed.
 • Je kan jouw high wine helemaal naar wens inrichten en plannen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om alle hapjes tegelijk te serveren; gezellig op tafel of als lopend buffet. Een andere optie is om de high wine in te delen in rondes: bij elke ronde een nieuwe wijn en nieuwe (bijpassende) hapjes. 
 • Heb je eigenlijk niet zo heel veel tijd om een high wine te organiseren, maar wel heel veel zin in de gezelligheid? Vraag iedereen om hapjes mee te nemen! Een beetje team work kan nooit kwaad.

klik op de foto's voor de bijbehorende recepten.

Nog meer tips voor een perfecte high wine

Het begin is er, maar met deze tips maak je er helemaal iets gezelligs van:

 • Serveer kleine glaasjes wijn. Zo kan iedereen verschillende soorten wijnen proeven, zonder dat je gasten na een half uurtje al dansend de kamer rond gaat. Gezellig natuurlijk, maar misschien niet helemaal de bedoeling. 
 • In de keuken staan voor heerlijke hapjes, is natuurlijk leuk. Maar pssst... Een beetje smokkelen mag echt wel. Wissel jouw zelfgemaakte creaties af met kant-en-klare hapjes als toastjes, olijven, fruit of vleeswaren. Oók gewoon heel erg lekker. 
 • Maak de middag extra feestelijk, begin de high wine met een glaasje bubbels. 
 • Soms is het moeilijk om lekkere hapjes en wijnen te kiezen (zo veel keuze!). Houd je aan een landen-thema: kies hapjes en wijnen uit bijvoorbeeld Spanje, Frankrijk of Italië… Zo weet je zeker dat je goed zit. 
 • Zet kannen water op tafel. Een beetje water bij de wijn is natuurlijk niet verkeerd.
 • Extra leuk: zoek wat informatie op over de wijnen die je kiest, laat je eventueel informeren door de wijnhandelaar.
 • Zijn jouw gasten niet zo van de wijn? Geen zorgen: met een beetje creativiteit verander je de high wine gewoon in een … High beer! Kies wat lekkere speciaal biertjes, dezelfde hapjes erbij en je hebt gegarandeerd een gezellige middag.

Nog meer inspiratie nodig? Hier vind je de lekkerste hartige snacks!