Soorten rijst

Ryoji vergelijkt twee rijstsoorten. Voor sushi heb je de kleverige variant nodig. ,,Je hebt indica, die is niet zo plakkerig en dus niet geschikt voor sushirijst. De tweede is japonica, met een korte korrel. ,,Japonica is kleverig en wordt dus meestal verkocht als sushirijst.''

Rijst spoelen

Voordat je sushirijst gaat bereiden moet je de rijst afspoelen om de nuka te verwijderen. ,,Nuka zijn de restjes en vliesjes van de rijst en die hebben een onaangename geur'', legt Ryoji uit. Hij laat de rijst 30 minuten weken in water en spoelt het meermaals af.

Sushi-azijn

Sushi-azijn geeft de specifieke umami, zoete, smaak aan sushi. Naast de smaak, zorgen de zuren in sushi-azijn ervoor dat de sushi-rijst langer goed blijft. Het verbeterd de textuur en voorkomt bacteriegroei.

Kant-en-klare sushi-azijn kun je natuurlijk kopen in de winkel. Maar het is ook makkelijk zelf te maken. ,,Je hoeft alleen zout, azijn en suiker te mengen en lichtjes te verwarmen. Je hoeft het niet te laten koken. Wanneer alles is opgelost is je sushi-azijn klaar voor gebruik.''

Rijstkoker

Normaal gesproken worden technische snufjes niet zo omarmd in de Japanse keuken. Bij sushirijst is dit niet zo. Ryoji raadt iedereen aan om een rijstkoker te kopen. ,,Dat is veiliger en makkelijker''. Ryoji kookt de rijst 10 minuten.

Na 10 minuten is de rijst klaar en moet je het direct uispreiden op een plaat. Hierna giet hij de sushi-azijn er overheen en mengt hij het. ,,Hierna moet je wapperen'', legt Ryoji uit. Anders wordt de rijst te nat. Hierna is de rijst klaar en kun je er de perfecte sushi-rol of pokébowl van maken.

Sushi-sandwich

Sushi-sandwich

Bekijk