Hoe bak je speklappen?

Zorg om te beginnen dat je knappe speklappen in huis hebt: ga voor goed doorregen spek, met een mooie verhouding tussen vlees en vet (zorg dus dat je niet alleen maar vet hebt). De lekkerste speklappen komen van de buik of van de rug van het varken. Vooral het buikspek is vaak mooi doorregen.

Hóe je speklappen bakt, is natuurlijk afhankelijk van hoe je ze wilt eten:

Knapperige speklappen

Zorg voor dunne speklapjes van ongeveer een halve centimeter dik en ga als volgt te werk:

  • Bestrooi de speklappen met peper en zout of andere kruiden.
  • Zet een (braad)pan op hoog vuur en doe boter (of olie) in de pan.
  • Zodra de boter bruin kleur bak je de speklapjes om en om bruin.
  • Draai het vuur omlaag en laat ze nog zo'n 5 minuten sudderen tot ze lekker krokant zijn.

Zachte speklapjes

Om heerlijke malse speklappen te bakken heb je dikkere lappen nodig (minimaal 1 centimeter dik):

  • Bestrooi de speklappen met peper en zout of andere kruiden. 
  • Zet een (braad)pan op hoog vuur en doe boter (of olie) in de pan.
  • Zodra de boter bruin kleur bak je de speklapjes om en om bruin.
  • Draai het vuur omlaag, voeg een beetje heet water bij en laat de speklapjes in ongeveer drie kwartier zachtjes gaar sudderen.

Speklappen marineren en bakken

Speklappen worden smaakbommen met een marinade. Marineren is heerlijk simpel en je kunt jouw speklappen precies die smaak meegeven die jij lekker vindt. Van pittig (met wat sambal) tot wat zoeter (met honing). 

  • Marineren. Ingrediënten waar speklappen van houden zijn oa: honing, sojasaus, ketjap, ketchup, hoisinsaus, gembersiroop. Maak de marinade (volgens een recept - scroll naar beneden voor meer inspiratie) en laat ze er een tijdje in staan. Dat kan van 10 minuten tot een hele nacht in de koelkast.
  • Droogdeppen. Tip van Rudolph: dep de speklapjes als je ze uit de marinade haalt even droog, dat voorkomt spetteren in de pan. 'Ik heb ze liever aan de droge kant voor het bakken.'
    Nog droger kun je de speklappen maken door ze even door wat bloem te halen voor je ze gaat bakken. Eventueel teveel aan bloem sla je eraf.
  • Bakken. De gemarineerde speklapjes bak je om en om in ongeveer 10 minuten gaar. 

Tip: bewaar wat marinade!

Gooi de overgebleven marinade niet weg: schenk het bij de speklapjes en bedruip het vlees ermee tot de marinade ingekookt is en het vlees een glanslaagje gekregen heeft.

Speklapjes grillen (op de BBQ of in de oven)

Speklappen doen het - zoals een beetje Nederlander weet - ook góed op de barbecue. Extra lekker worden ze als je er een stroop bij maakt, waar je ze tussen het grillen door mee insmeert. (Bijvoorbeeld van honing, ketjap en sojasaus.)

De werkwijze op de barbecue is eenvoudig:

  • Steek de barbecue aan en laat goed heet worden.
  • Halveer de speklappen en gril ze om en om op de barbecue.
  • Bestrijk ze tussendoor met een kwastje met de stroop zodat de speklappen karamelliseren.
  • Bak ze tot ze de garing hebben die jij wilt. 

Let op: druipt er wat vet in de barbecue? Dan kunnen de kolen vlam vatten. Geeft niets: verplaats de speklappen naar een ander deel van het rooster, het druipen houdt vanzelf op.

Tip: geen zin om de barbecue aan te steken? Je kunt speklappen ook prima in de oven grillen op 220 ºC. 

Deze gegrilde speklappen zijn lekker met maïs en gepofte aardappels!

Smaakt naar meer? Probeer hier de lekkerste speklap-recepten: