Welke soorten pompoenen zijn er?

Van oranje tot groen: de pompoen bestaat in verschillende soorten en maten. De meest bekende pompoen is de 'gewone' winterpompoen, die veel wordt gebruikt ter decoratie voor Halloween. De flespompoen is het meest populair in de keuken door de zoete en nootachtige smaak. Heerlijk voor bijvoorbeeld een pompoensoep, door een salade of om te roosteren. Met het dradige vruchtvlees van de spaghettipompoen kun je - zoals de naam doet vermoeden - een heerlijke én glutenvrije pasta maken. En als laatste: de kabocha pompoen. Deze pompoen is zoet en vol van smaak en wordt veelal gebruikt voor taarten en desserts. Wil je meer weten over de pompoenen en wat je ermee kunt doen? Bekijk dit handige pompoenen-overzicht.

Hoe snijd je een pompoen?

In de herfst zijn recepten met pompoen hartstikke populair. Helaas is het schillen én snijden van een pompoen vaak een hels karwei. Maar wij hebben de gouden tip:

  1. Prik met je vork gaatjes in de pompoen.
  2. Plaats de pompoen twee minuten in de magnetron op de hoogste stand.
  3. Laat de pompoen één minuut afkoelen.
  4. De pompoen is nu zachter waardoor je makkelijker de schil kunt verwijderen en de pompoen in stukken kunt gaan snijden. 

Kun je de schil van een pompoen eten?

Ja, in theorie is de schil van elke pompoen eetbaar. Alleen is de schil bij sommige pompoensoorten vrij dik en daarom minder aangenaam in de mond. Maak je er soep of pompoenpuree van, dan mag de schil gewoon mee verwerkt worden. Met deze tips weet je áltijd of een pompoen rijp is. 

De lekkerste pompoen-recepten:

Pompoensoep

Pompoensoep

Deze heerlijke, warme kom soep is op en top comfort food! En het allerleukste: deze pompoensoep maak je supersnel en makkelijk!

Groente-lasagne

Pompoenlasagne

Een heerlijke herfstige lasagne met laagjes pompoen, courgette en kastanjechampignons.

Pompoen-hutspot met kabeljauw

Pompoen-hutspot met kabeljauw

Hutspot... Wie is er niet groot mee geworden?

Ovenplaat met pompoen

Traybake met pompoen en lamsworst

Alle ingrediënten op één bakplaat en hop, in de oven! Niet voor niets is de traybake favoriet in menig huishouden.

Een herfstige pompoentaart

Herfstige pompoentaart

Een lekkere pumpkin pie gemaakt met een heerlijke vulling van pompoen.

Pompoengalette met salie

Pompoengalette met salie

Deze pompoengalette is het beste te omschrijven als een taart met een rustiek uiterlijk.

pompoen wellington

Vegetarische wellington met pompoen

Een heerlijke vegetarische twist op de razend populaire beef wellington.

Pompoenpasta

Tagliatelle met romige pompoensaus

Er gaat niets boven een heerlijke bord pasta met pompoensaus!

Winterse Caesarsalade met boerenkool, pompoen en gegrilde kip

Winterse caesarsalade met boerenkool, pompoen en gegrilde kip

Met deze salade van pompoen, boerenkool en gegrilde kip maak je een gure herfstdag meteen een stuk beter. De salade is gezond en vooral heel erg lekker!

Koolhydraatarme stamppot

Koolhydraatarme stamppot met pompoen

Maak dit overheerlijke koolhydraatarme recept met pompoen, spinazie, knolselderij en feta.

Pompoenrisotto

Pompoenrisotto met geroosterde citroenen

Deze verwarmende pompoenrisotto is een perfect herfstmaaltijd.

Pompoencurry

Pompoencurry met Turks brood

Deze curry van pompoen wil je maken! 

Pompoensoep met garnalen

Pompoen-kokossoep met pittige garnalen

Geniet van de herfst met deze heerlijke pompoen-kokossoep met pittige garanalen die eenvoudig en snel te maken is.

Hartige pompoentaart

Hartige pompoentaart

Een goedgevulde taart met blokjes pompoen, ei en geitenkaas. 

Pompoenkoekjes

Herfstige pompoenkoekjes

Pompoen wordt vaak gebruikt voor hartige gerechten (zoals soeppastasalade), maar je kunt pompoen ook zeker gebruiken voor zoete baksels!