De Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër. Haar landelijke campagne promoot een flexitarisch eetpatroon waarbij vlees en vis worden afgewisseld met vegetarische recepten. Met onderstaande recepten bewijzen we dat vegetarisch eten niet saai, smakeloos of ingewikkeld is.

Nationale Week Zonder Vlees pop-up restaurant

Geen zin om zelf te koken? Ga dan langs bij het Week Zonder Vlees pop-up restaurant onder leiding van Peter Lute. Daar serveert hij samen met zijn keukenteam een 3- of 5-gangendiner in de buskruitfabriek “De Krijgsman” in Muiden.

Mexicaanse gepofte zoete aardappel

De zoete aardappel komt van oorsprong uit Mexico. Daarom is het ook niet zo verwonderlijk dat juist Mexicanen wel raad weten met de ondergrondse plant. Heerijk in combinatie met mais en kidneybonen. En: hartstikke vegetarisch. 

week zonder vlees - mexicaanse gepofte aardappel

Pasta met romige paprikasaus

Pasta en roomsauzen gaan net zo goed samen als pasta en paprika. Dus waarom zou je die beide niet combineren? We hebben een poging gewaagd en kunnen je verklappen dat-ie behoorlijk geslaagd is. Perfect voor een dagje zonder vlees- of vis. 

nationale week zonder vlees - pasta met romige paprikasaus

Risotto met spinazie á la crème

Doe jij mee met de Nationale Week Zonder Vlees? Deze risotto á la crème met spinazie is snel, voedzaam en lekker. Natuurlijk mag het gekookte eitje niet ontbreken. 

nationale week zonder vlees - risotto met spinazie a la creme

Champignon bourguignon

Je kent misschien de klassieke boeuf bourguignon. Deze variatie op de winterse klassieker is met champignons in plaats van vlees. In een handomdraai zet je dit heerlijke Franse gerecht op tafel. 

Nationale week zonder vlees - Champignon Bourguignon

Franse uiensoep

Vind je het moeilijk om vegetarisch te eten? Denk dan eens aan een kom soep. Vaak zijn deze vegetarisch, of kun je ze gemakkelijk vegetarisch maken. Probeer bijvoorbeeld Franse uiensoep of een preisoep met comté borrelbrood. Wel even de vleesbouillon vervangen door groentenbouillo, natuurlijk. 

Nationale week zonder vlees - Franse uiensoep

Groene shakshuka

Één van onze bestbekeken recepten van 2019: een shakshuka met een twist. De tomaten laten we achterwege en gebruiken alleen groene ingrediënten als spinazie, dille en groene pepers. Perfect voor tijdens je week zonder vlees.

Nationale week zonder vlees - groene shakshuka

Spaghetti met spinaziepesto en krokant broodkruim

20 minuten. Dat is de tijd die je nodig hebt om deze vegetarische pasta op tafel te toveren. Het krokante broodkruim zorgt ervoor dat je niets mist. Een ideaal recept tijdens de Nationale Week Zonder Vlees. 

Nationale week zonder vlees - Spaghetti met spinaziepesto en krokant broodkruim

Portobello-burgers met gesmolten kaas

Liefhebbers van fastfood zullen 'm vast herkennen! Dit is onze versie van de Shake Shack Shroomburger. Misschien wel dé ultieme vegaburger. Natuurlijk serveren met verse frieten. 

Nationale week zonder vlees Portobello-burgers met gesmolten kaas

Frisse courgette-tuinbonenlasagne met ricotta en munt

We blijven in groene sferen en maken een frisse lasagne met ricotta en munt. Hartstikke groen. Hartstikke vega. Harstikke lekker. 

nationale week zonder vlees - Frisse courgette-tuinbonenlasagne met ricotta en munt

Surinaamse telo met tempé

De hekkensluiter is een ultiem comfort food gerecht uit Suriname. Pittige tempé en gefrituurde cassave (telo). Ook heerlijk bij bakkeljauw of met pindasaus. Fijne week zonder vlees!

nationale week zonder vlees - Surinaamse telo met tempe