1. Maak een weekmenu

'Wat eten we vandaag?' - is de meest gestelde vraag in elk gezin. Daarom is het opstellen van een weekmenu de ideale oplossing. Je hoeft niet lang na te denken wat je gaat eten, je kookt een stuk gevarieerder en je hoeft maar één keer boodschappen te doen. Bovendien ben je minder snel geneigd om impulsieve aankopen te doen in de supermarkt, wanneer je weet wat je gaat eten. 

2. Goedkoper koken

Vlees is vaak het duurste onderdeel van het avondeten. Kies daarom vaker voor vegetarische recepten met bijvoorbeeld peulvruchten zoals bruine of witte bonen, linzen en kikkererwten. Ze zijn een stuk goedkoper en een duurzaam alternatief voor vlees. Inspiratie nodig voor recepten zonder vlees? 

3. Bezoek de markt

Je kunt flink wat geld besparen door simpelweg naar de plaatselijke markt te gaan. Verse producten zoals groente en fruit zijn er vaak goedkoper dan in de supermarkt. Zeker aan het einde van de dag wanneer de verkopers van hun verse producten af willen. 

4. Lekker en goedkoop met restjes

Een halve courgette, een paar oude boterhammen of een restje rijst over? Neem de restjes uit je koelkast en vriezer als startpunt voor een nieuwe maaltijd. Met restjes groente, vis, rijst, pasta of aardappel kun je makkelijk een heerlijke soep, omelet, roerbakgerecht of salade maken. Duurzaam én goedkoop. 

5. Kook zuinig

Ook tijdens het koken kun je veel geld besparen. Als je het vuur niet te hoog zet, kookt met de deksel op de pan en niet meer water gebruikt dan je nodig hebt, scheelt dat op jaarbasis een hoop geld op de (energie)rekening.

6. Houd aanbiedingen scherp in de gaten

Eens in de zoveel tijd zijn de pakken koffie of de wc-rollen in de aanbieding. Tijd om in te slaan! Zeker als het gaat om producten die (bijna) oneindig houdbaar zijn. Maar dan moet je thuis natuurlijk wel genoeg kastruimte hebben of kunnen creëren. Extra tip: gebruik het product die in de aanbieding is, meerdere keren. Zijn de tomaten goedkoop? Verwerk een heerlijke tomatensoep, rijstsalade met tomaten en een pasta in het weekmenu. Lekker, gevarieerd en goedkoop.

7. Probeer het huismerk

Veel mensen denken dat producten van het huismerk minder lekker zijn, maar dit hoeft echt niet altijd zo te zijn. De huismerkproducten smaken hetzelfde maar zijn veel goedkoper. Ga daarom eens voor een pastasaus of broodbeleg van het huismerk; de kans is groot dat je het net zo lekker vindt als het A-merk. 

8. Kies je groente verstandig

Een hele bloemkool, een netje uien of een zak aardappelen is goedkoper dan een zak voorgesneden groente of een zak aardappelschijfjes. Dat komt omdat er meer in zit en je er vaak meerdere keren van kunt eten. Bovendien blijft een hele kool langer goed dan een zak voorgesneden groenten. Win- win!

9. Seizoensgebonden producten

Groenten en fruitsoorten die in het seizoen zijn, zijn vaak stukken goedkoper. Daarom kan je bijvoorbeeld aardbeien in de winter beter in het schap laten liggen. Daarnaast smaken ze lang niet zo lekker als in de zomer. Dit geldt trouwens voor heel veel groenten en fruitsoorten. Houd daarom altijd de seizoensgebonden producten in de gaten en pas je weekmenu erop aan. 

10. Koop in een bulk

Gebruik je bepaalde producten zoals rijst of suiker heel vaak? Dan is het slim om dit in grote verpakkingen te kopen. Kleine zakjes bij elkaar zijn namelijk veel duurder dan één grote bulk. Het is misschien even sjouwen, maar je portemonnee is je enorm dankbaar.