De simpele kooktip kun je (bijna) voor alles gebruiken. Denk aan het koken van een ei, pasta, rijst, linzen, bonen en groenten. Het duurt weliswaar iets langer, maar bespaart een hoop gas, energie en daarmee een hoop geld in de portemonnee. 

 

Zo werkt het

Je vult een pan met koud water en voegt de groenten, rijst, ei of pasta toe. Gebruik niet te veel water, want dan duurt het kookproces langer. Zet de pan met koud water op het fornuis mét het deksel erop. Zo blijft de warmte in de pan gevangen en kookt het water sneller. Vervolgens laat je het water tot het kookpunt komen. Dit duurt ongeveer 4 á 5 minuten. Kookt het water? Dan zet je de warmtebron uit en laat je de pan (met de deksel erop) rusten tot het product gaar is. Roer af en toe door. 

Een eitje!

Wij namen de proef op de som en testten het uit door een simpel eitje te koken. Je vult een pan met koud water en voegt het ei toe. Vervolgens laat je het water tot het kookpunt komen. Daarna draai je het gas uit en wacht je rustig af tot het ei de perfecte garing heeft. Daarvoor kun je de volgende meting aanhouden:

1. 6 á 7 minuten voor een zachtgekookt ei.
2. 8 á 9 minuten voor een halfzachtgekookt ei.
3. 10 á 12 minuten voor een hardgekookt ei.

Het kookproces duurt weliswaar wat langer dan normaal, máár je kunt je voorstellen dat de energiewinst enorm is als je het gas niet constant aan hebt staan. Een perfecte win-winsituatie!