Stel minder hoge eisen
5. "Ga ook eens langs de boer", zegt Schouwenburg. "Kijk hoe een vers stuk fruit of groente er echt uitziet. Als je een eigen moestuin hebt, weet je hoeveel tijd en moeite het kost om tomaten te telen. We zijn gewend dat altijd alles maar beschikbaar is, en perfect. Ondertussen vergeten we dat vlees, groente en fruit natuurproducten zijn."
6. "We zijn naar een soort standaard gegaan, waarin we niet meer accepteren als er wat aan zit", zegt Arnold Both, eigenaar van supermarkt PLUS Both, in Rotterdam. "Daar moeten we met zijn allen vanaf. Een iets kleiner appeltje is net zo lekker is hoor."
"Als je merkt dat je minder verspilling belangrijk vindt, gedraag je dan daar ook naar als consument", geeft Eerhart als tip.
Informeer je
7. Er zijn ook een aantal weetjes om je in te verdiepen, waardoor je verspilling zelf te lijf kunt gaan. "Het laatste wat ik heb weggegooid zijn eieren. Weet je hoe je controleert of die nog goed zijn? Doe ze in water, als ze naar het oppervlakte komen drijven, zijn ze niet meer goed", zegt Eerhart.
8. "Sommige mensen weten niet dat er twee soorten houdbaarheidsdata zijn. De THT-datum (ten minste houdbaar tot), en de TGT-datum (te gebruiken tot). De THT-datum staat vaak op producten die niet snel bederven, en kun je vaak zonder gevaar eten, ook als de datum allang is verstreken."
Schouwenburg: "Ga bij jezelf na: ruikt het nog goed, en ziet het er nog goed uit? Het laatste hoeft niet doorslaggevend te zijn. Schimmel kun je prima van de kaas afsnijden. Wit uitgeslagen chocolade is ook geen ramp."
9. Er zijn lokale initiatieven waaraan je als consument kunt meedoen. Groente zonder Grenzen in Rotterdam verzamelt overgebleven groentes en fruit, en kookt daar wekelijks van. Je kunt altijd aanschuiven. Net als bij Seinpost Slinge. Een initiatief van Plus, ook in Rotterdam. Instock heeft drie restaurants (Utrecht, Den Haag en Amsterdam) waar de koks voedsel redden.
Bij Fruitleather zijn leren tassen te koop die gemaakt zijn van fruit. Tot slot: er zijn apps, zoals Too Good To Go, waarmee je overgebleven producten bij winkels en restaurants kunt kopen die anders weggegooid zouden worden.