1. Tijm

Gebruik de blaadjes en topjes van tijm en voeg meteen toe aan de pan. Tijm geeft de meeste smaak af bij lang meekoken. Tijm is heerlijk in bouillons, soepen, stoofgerechten en gaat heel goed samen met courgette. Probeer bijvoorbeeld risotto met gegrilde aubergine in tijmboter.

tijm

2. Selderij

Gebruik de blaadjes van selderij en kook ze niet te lang mee, omdat de smaak anders te overheersend wordt. Selderij is heerlijk in bouillons, soepen en stoofgerechten. Lekker is om een beetje selderij toe te voegen aan erwtensoep of maak deze Indische borrelplank uit de airfryer

selderij

3. Salie

Gebruik de blaadjes van salie en voeg ze op het laatste moment toe aan een gerecht. Gebruik niet te veel, omdat salie een sterke smaak heeft. Salie is heerlijk in sauzen, salades, vlees en gevogelte. Pompoen, salie, feta of geitenkaas en een vleugje honing gaan heel goed samen. Probeer bijvoorbeeld deze pompoen-galette met salie.

Miniatuurvoorbeeld

4. Basilicum

Gebruik de blaadjes van basilicum door ze op het laatste moment toe te voegen aan gerechten, omdat een groot deel van de smaak verloren gaat als je ze meekookt. Basilicum is heerlijk in Mediterrane gerechten, soepen, sauzen en salades. Basilicum kan je gebruiken als garnering, maar zeker ook als hoofdingrediënt. Probeer bijvoorbeeld homemade aardbeiensorbet met basilicum, noedels met pittige vis en basilicum of sardinehapjes met witte-bonenpuree en basilicumolie.

Miniatuurvoorbeeld

5. Bieslook

Gebruik de hele spriet, inclusief de eetbare bloemen. Voeg bieslook op het laatste moment toe aan gerechten, omdat een groot deel van de smaak verloren gaat bij meekoken. Bieslook is heerlijk in soepen, salades en bij vis. Probeer bijvoorbeeld een lobster-roll met bieslookmayonaise.

bieslook

6. Dille

Gebruik zowel de blaadjes als het zaad van dille. Voeg ook dille op het laatste moment toe aan gerechten, omdat meekoken veel van de smaak doet verdwijnen. Dille is uitstekend geschikt voor aardappelgerechten, sauzen, en bij vis, komkommer en verse kaas. Deze dillepannenkoekjes met gerookte zalm zijn verrassend lekker. En deze zalm met citroen en dille is een echte klassieker.

dille

7. Oregano

Gebruik de blaadjes van oregano en voeg ze op het laatste moment toe aan gerechten, omdat meekoken veel van de smaak doet verdwijnen. Oregano is heerlijk in Mediterrane gerechten, tomatensaus, gehakt en gegrild vlees. Maak bijvoorbeeld deze kipstoof met tomaat en oregano of pompoenhummus en flatbread met oregano.

oregano

8. Koriander

Gebruik de blaadjes, wortels en het rijpe zaad van koriander. De blaadjes kunnen als garnering worden gebruikt, terwijl het zaad en de wortels meegekookt kunnen worden. Omdat de smaak van verse koriander sterk is, is het raadzaam om niet te veel te gebruiken. Koriander is lekker in Aziatische, Indiase en Marokkaanse gerechten. Probeer bijvoorbeeld deze Aziatische visburger met koriandermayonaise en avocado of een zalmfilet uit de oven met limoen en korianderdressing.

Miniatuurvoorbeeld

9. Munt

Gebruik de blaadjes van munt, omdat verse munt het meest smaakvol is. Kook de blaadjes niet mee, maar voeg ze bijvoorbeeld toe als garnering. Munt is heerlijk in salades, thee en bij peultjes, worteltjes, fruit en nieuwe aardappelen. Probeer bijvoorbeeld köfte met yogurt-muntsaus of deze freekehsalade met munt en macadamia’s.

Miniatuurvoorbeeld

10. Maggiplant (Lavas)

Gebruik de blaadjes, het zaad, de stengels en de wortels van de maggiplant. Het blad, de stengels en het zaad geven veel smaak af bij het meekoken, terwijl de wortel kan worden gebruikt als knolselderij of geraspt door salades. Maggiplant is heerlijk in bouillons, soepen, sauzen en ovenschotels. Een maggiplant kan je kopen bij het tuincentrum. Ook leuk om deze als zaadjes te planten en zelf te zien groeien.

maggieplant lavas

11. Peterselie

Gebruik zowel het blad als de wortel van peterselie. Voeg peterselie op het laatste moment toe aan gerechten, omdat meekoken de smaak vermindert. Peterselie is heerlijk in pasta, stoofgerechten, worteltjes, soepen, sauzen, omeletten en is heerlijk bij mosselen.  Probeer ook zeker deze romige groentesoep met parelcouscous & peterselie-olie.

krulpeterselie

12. Rozemarijn

Gebruik de naaldjes van rozemarijn en voeg ze zo snel mogelijk toe aan een gerecht. Rozemarijn geeft de meeste smaak af bij lang meekoken. Het is ook mogelijk om de hele tak toe te voegen en die na het koken te verwijderen. Rozemarijn is heerlijk in stoofgerechten en Mediterrane gerechten. Rozemarijn gaat heel goed samen met aardappels of met deze typisch Franse bladerdeegkoekjes.

Miniatuurvoorbeeld

Binnenstebuiten 2

Vanaf nu hoef je niet meer onzeker te zijn over jouw kookkunsten, want met deze kruiden geef je extra smaak aan je eten. Voel je je toch nog niet helemaal zelfverzekerd? Dan zal een uitje naar de film je misschien beter laten voelen. Het tweede deel van Binnenstebuiten kent niet alleen de nieuwe emotie onzekerheid, maar ook de nieuwe emoties verveling, verlegenheid en jaloezie. Kijk Binnenstebuiten 2 nu in de bioscoop!